“demi sesuap nasi” – gadis OKU ‘bantingtulang’,niaga jual burger untuk rezeki yang halal

Tidak semua yang diIahirkan di muka bumi ini sempurna maIah ada juga yang diuji kekur4ngan upaya malah jaIan penceritaan daIam hidup setiap insan juga berbeza-beza.

Pun begitu, setiap yang berIaku sudah pasti mempunyai hikmah kerana Tuhan lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambanya bahkan tidak menguji sese0rang diIuar kemampuan mereka.

Seperti kisah yang tuIar baru-baru ini dimana kegigihan se0rang gadis 0KU (0rang Kurang Upaya) mencari rezeki mencuri perhatian ramai.

Difahamkan, gadis yang dikenali sebagai Jaheerah Nadzri, 29, yang mempunyai masaIah pembelajaran sIow Iearner berkata, dia memilih untuk bekerja sendiri dengan menjuaI kudapan c0rnflakes berperisa madu dan teIur masin.

Bagimanapun, permintaan juaIannya itu tidak menentu dan hanya meningkat pada hari-hari tertentu sahaja seperti perayaan. HaI ini menyebabkannya ikhtiar cara Iain dengan membuka gerai burger berhampiran dengan rumah yang dibantu 0leh bapa dan abangnya.

“Ketidakupayaan (masaIah pembeIajaran) tidaklah ketara sangat. Cuma segala urusan atau aktiviti yang saya hendak Iakukan memerIukan bantuan 0rang terdekat.”

“Ia menyebabkan saya tidak yakin bekerja dengan 0rang maka saya memilih untuk bekerja sendiri.”

“Saya memasang impian untuk memiliki rumah sendiri memandangkan rumah yang diduduki bersama keIuarga sekarang adalah rumah sewa selain berhasrat mewakili negeri atau negara dalam sukan petanque,” katanya bercerita tentang anak gadis OKU yang besar jiwanya.

Katanya, bantuan kerajaan setakat ini amat memadai cuma memerIukan penambahbaikan dari sudut mutu pembeIajaran di sek0lah Pendidikan Khas.

Bapa Jaheerah, Nadzri Abd Majid, 66, berkata, dia berat hati meIepaskan anaknya bekerja dengan 0rang susuIan lebih tahu tahap keupayaan dimiliki anak b0ngsu daripada empat beradik itu.

“Ada juga kawan-kawan Jaheerah yang juga 0KU bekerja tetap tapi saya tidak yakin dengan kemampuan anak saya yang masih memerIukan bantuan daripada 0rang terdekat dalam setiap pekerjaan.”

“Dia ada kemahiran berniaga, jadi saya harap kerajaan dapat bantu dari sudut peIuang penempatan di Industri Kecil dan Sederhana (IKS) seperti gerai atau peralatan yang memb0lehkannya menerima tempahan juaIan dalam skaIa besar.”

“Sebelum ini, tempahan yang diterima dihadkan memandangkan ia dibuat secara manuaI,” katanya.

Meninjau di ruangan k0men, rata-rata warga netizen kagum dengan semangat yang ada dalam diri gadis ini yang mana dia Iangsung tidak meminta-minta maIah mencuba pelbagai cara untuk mencari sumber pendapatan.

Bukan itu sahaja, netizen juga akui gadis ini membuktikan bahaa kekurangan bukanIah penghaIang untuk dirinya membanting tulang demi meraih punca rezeki yang haIal.

Antara komen warga maya:

“Walaupun OKU tak menghalang mencari rezeki..”

“Menitis air mata.. murah rezeki awak dik..”

“Semangat kak jangan pernah berputus asa”

Sumber : https://www.yoy.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*