Uyaina Arshad Cerita Keadaan Anaknya”Bawah Lidah Dia Digunt1ng Sedikit”

Pelak0n dan pengacara Uyaina Arshad baru saja menimang anak pertamanya yang diberi nama Raja Urhan.

Bers4lin pada bulan September tahun lalu, kini umur Raja urhan dah pun masuk ke 4 bulan.

Bercerita tentang keadaan anaknya itu, Uyaina Arshad berkata, Raja Urhan kini ada sedikit mas4lah di bahagian lidahnya yang menyebabkan kesuk4ran untuk minum susu badan.

Keadaan anak Uyaina ini dinamakan baby tongue tie.

Kata Uyaina kerana itu, anaknya suk4r untuk menyusu badan, dan ianya hanya bert4han selama dua minggu saja.

“Breastfeeding ni memang bukan untuk semua. Tak semua emak ada rezeki untuk menyusukan anak mereka.”

“Anak saya urhan hanya dapat menyusu badan untuk dua minggu saja, sed1h juga bila teringatkan hal ni.”

“Mulanya per4san yang Urhan ada tongue tie ni minggu pertama dia l4hir lagi. Masa tu memang dah sus4h nak susu badan sebab tak lekat untuk menyusu. Difficulty to latch. Apabila beri susu badan, dia terus mer4ung.”

“Dia hanya akan dapat susu 2-3 kali sebab dia dapat latch, tapi lepas tu dia akan terp4ksa release.”

Uyaina Arshad akui memang b1mbang jika anaknya itu tak dapat menyusu dan mendapat zat makanan secukupnya, lantas telah pun pergi bertemu dengan dua orang d0ktor.

“Memang kami ris4u sebab dia tak minum susu dengan secukupnya. Kami pun ada bawa dia pergi jumpa doktor.”

“Masa tu, bawah lidah dia digunting sikit untuk release tongue tie tu. Lepas monitor tengok Urhan macam mana. Tetapi dia still tak boleh nak latch. Masih lagi sama.”

Uyaina dan suaminya Raja Syahiran kemudian membawa Urhan berjumpa seorang lagi d0ktor.

“Kali ini, doktor cakap kena buat fully anaesthetic dan operate Urhan untuk betull tahu dan faham keadaan lidahnya.”

“Namun kata doktor kata kena tunggu Urhan besar sikit kerana sekarang ni nak monitor berat dia dulu sebab di ni memang teramat, too kecil.”

Jelasnya, sejak keadaan anaknya itu, kerana tiada contact antara badan dan juga mulut anak, susu badannya semakin berkurang.

Akhirnya kini Urhan minum susu formula sepenuhnya saja.

“Mulanya memang campur, saya memang pump susu badan, lepas tu dah top up dengan susu formula.”

“Saya pun siap cuba nak tambah susu badan, tapi mungkin sebab tak ada skin contact dengan anak, ianya semakin berkurang dan kini Urhan pun dah sepenuhnya minum susu formula.”

Katanya, apa yang penting, ialah anaknya untuk menjadi baby yang sihat dan kuat.

Namun Uyaina Arshad akui bahawa 1su menyusukan badan ini memang agak sens1tif, namun tidak mau terus terg4nggu.

Baginya ibu tetap ibu, yang penting anak sihat. Semoga Uyaina Arshad dan anaknya Raja Urhan akan baik-baik saja.

Sumber : gm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*