Kata ibunya “Saya Terkejut Benda Itu B0leh Jadi Sebesar Itu..”

First time saya tahu tentang kutu babi ini.KASIHAN anak mama. Baiklah, saya cerita dari awal kejadian.

Beliau menasihatkan golongan ibu bapa memantau anak-anak agar kejadian seperti ini tidak berulang lagi.Justeru, Wanita berkenaan tidak menolak kemungkinan yang anaknya digigit oleh serangga itu yang datangnya dari haiwan seperti kucing kerana anaknya sememangnya gemar dengan kucing.

Alangkah terkejutnya si ibu apabila mendapati bahagian bawah mata kiri anaknya digigit oleh kutu babi. Sebelum ini, kanak-kanak berkenaan pernah cuba memaklumkan rasa sakit itu kepada ibunya.Ibu Terkejut Nampak Benda itu ‘Menumpang’ Di Mata Anak.

Menyedari pada hari ketiga, si ibu dengan matanya sendiri melihat serangga itu ‘menumpang’ di mata anaknya.Pada mulanya nampak Benda itu ‘Menumpang’ Di Mata Anak Tetapi si ibu menyangka dia hanya mengalami luka kecil.

Ijah kata di bahagian bawah matanya rasa sakit.Hari pertama, Masa itu, bila saya belek-belek matanya, hanya nampak bekas luka seperti kudis. Jadi, saya biarkan dengan niat biarkan luka itu kering.

Selepas mandi, saya periksa mata dia, masih nampak seperti kudis. Saya cuma lap menggunakan tuala, tetapi masih sama.Ini pada hari kedua.

10 Mac iaitu pada hari ketiga., dia bangun tunjukkan kepada saya. Alangkah terkejutnya saya benda itu boleh jadi sebesar itu. Saya pun hantar gambar kepada rakan-rakan dan bertanya mengenai serangga itu. Rakan memberitahu bahawa serangga itu adalah kutu babi.

Saya cuma sekadar mahu berkongsi ilmu yang saya dapat hari ini. Saya tak kisah orang nak kata apa. Mereka belum mengalami kejadian seperti ini.Saya tak salahkan kucing tetapi memang serangga ini banyak pada haiwan berdasarkan research yang saya baca dari Google.

Ilmu yang baru untuk saya hari ini.Kutu babi ini serangga jenis menghisap darah. Jadi, ia boleh melekat pada mana-mana haiwan, bukan hanya setakat anjing sahaja. Tetapi kita cegah sebelum terkena.Ijah memang suka dengan kucing, dia memang suka peluk. Kucing jalanan pun dia sayang.

Memang betul itu adalah kutu babi setelah saya terus membuat pencarian di laman Google dan mencari jalan penyelesaian bagi masalah ini. . Mak dan ayah saya membantu memegang anak saya, dengan niat nak cabut tetapi dengan kuasa Allah, kutu babi tertanggal sendiri.

Semoga para ibu bapa & penjaga sentiasa pantau apa-apa perubahan pelik pada anak-anak anda. Sebelum ini juga ada kes kutu babi bersarang di telinga anak. Behati-hati ya!

Sumber: Zara Ryzal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*