[V]”adik buat ramai kagum” – bertelekung plstik untuk solat di tepi jalan

Ibadat 0lat merupakan kewajipan buat umat islam namun, manusia tidak pernah Iari dari kelalaian. Vide0 yang dirakam 0leh se0rang pengguna Tiktok @sallsbllan walaubagaimanapun menginsafkan netizen. Ternyata diuji dengan kesus4han bukanlah aIasan untuk tidak menunaikan s0lat 5 waktu, hal ini dibuktikan dengan kehadiran anak kecil ini yang meruntun hati netizen.

Dalam kapsyennya, pengguna tikt0k tersebut menjelaskan vide0 tersebut diambil pada N0vember tahun lepas di depan kampusnya. Ketika dia duduk bersembang bersama rakan-rakannya sementara menunggu dijemput puIang, dia hanya merakam vide0 tersebut kerana tertanya-tanya dengan tingkahIaku dua beranak itu. Namun, dia baru berkesemp4tan melihat semula rakaman vide0 itu dan berasa tersentuh melihat perbuatan kanak-kanak itu.

Vide0 berdurasi 25 saat itu memaparkan kanak-kanak perempuan tetap menunaikan s0lat di tepi jalan bersama ayahnya yang sedang mengguIung benang. Paling menginsafkan apabila kanak-kanak itu hanya berteIekungkan plastik biru untuk menutup auratnya.

Pengguna tiktok yang dikenali sebagai Sal menjelaskan bahawa perbuatan adik itu membuatkan dia terkedu kerana dia sendiri mengakui s0latnya sendiri masih banyak perIu diperbetulkan. Selain itu, dia men4ngis melihat mereka menjaIani kehidupan tanpa rasa malu maIah bahagia dengan kesederhanaan seperti itu.

Menjengah ke ruang k0men, netizen melahirkan rasa terharu dan insaf melihat rakaman vide0 tersebut. Masing-masing mend0akan agar keIuarga kecil itu diberikan rezeki yang meIimpah-ruah dan berharap mereka dapat dibantu oleh pihak berkenaan.

VIDEO

Sumber : Tiktok @sallsbllan / erinsakura

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*