Sebelum Mereka Ke Sekolah Ibu Hanya Mampu Beri Anak-Anaknya Makan Nasi Kosong Gaul Minyak Masak Dan Garam

Bayangkan hati seorang ibu pasti sangat sedih dan pedih apabila memandang anak-anak yang masih kecil, tengah cukup berselera untuk makan dan bersekolah pula, tetapi hanya mampu dihidangkan nasi kosong berlaukkan minyak masak dan garam sahaja.

Itulah rutin santapan anak-anak ini setiap hari sebelum pergi ke sekolah. Tetapi apakan daya, hanya itu yang mereka mampu.

Kisah sedih keluarga ini yang tinggal di Sabah membuatkan ramai yang berasa sebak. Seorang pengguna TikTok Salwa Naidin berkongsi video yang tular di media sosial memaparkan keadaan sebuah keluarga yang hanya mampu makan nasi kosong berlaukkan minyak masak dan garam sebagai alas perut.

Hari ini semakin ramai golongan berpendapatan sederhana yang merungut harga barangan semakin meningkat dan banyak barangan keperluan tidak dapat dibeli seperti dahulu lagi. Dan semakin ramai juga orang yang mengadu hidup susah sehingga terpaksa berjimat cermat.

Jika kita yang berasa susah masih boleh makan nasi dengan berlauk pauk, ada keluarga yang tidak mampu pun untuk berbuat demikian seperti keluarga ini.

Kehidupan menjadi bertambah perit sekiranya ketua keluarga tidak mempunyai pendapatan tetap. Hidup berjimat cermat itu memang sudah terbiasa, dan rasa kesusahan itu semakin menghimpit.

Salwa Naidin yang sebelum ini pernah mengunjungi rumah keluarga tersebut tidak menyangka keadaan mereka seteruk itu. Setiap pagi, anak-anak yang masih bersekolah rendah itu akan makan nasi kosong dengan bergaulkan minyak masak dan garam sahaja.

Difahamkan keluarga ini tinggal di Sabah. Walaupun mereka hidup susah, tetapi kebersihan dan adab sopan tetap dijaga.

“Hari tu, datang semula ke rumah kakak ni. Tidak sangka sampai macam tu sekali nasib mereka sekeluarga. Yang ada rezeki lebih, sama-sama berkongsi buat mereka yang memerlukan. Boleh klik pautan di bio saya,” tulis Salwa di ruangan kapsyen video berkenaan.

Semoga ada pihak yang prihatin tampil bagi memberikan bantuan yang sewajarnya dan berterusan kepada keluarga ini.

Sambil tidak kurang yang mendoakan keluarga ini agar dimurahkan rezeki dan tabah mengharungi dugaan dalam menmpuh hari-hari yang mendatang.

Juga didoakan semoga anak-anak ini membesar menjadi insan yang berjaya satu hari nanti, supaya dapat membantu ibu mereka yang telah banyak berkorban dan bertabah mengharungi liku-liku kehidupan.

Video itu telah mencetuskan pelbagai reaksi dan komen yang ditinggaIkan netizen. Selain berasa sebak melihat mereka sekeluarga, ramai juga yang bertanya di mana lokasi mereka tinggal.

Sumber : SM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*