“Ayah Pergl Tiba-Tiba..”, Enggan Berjauh4n Kubvr Ayah, Remaja Rela Tingg4l Sendirian-.

“Ayah Pergl Tiba-Tiba..”, Enggan Berjauh4n Kubvr Ayah, Remaja Rela Tingg4l Sendirian-.

Kasihnya Muhammad Syakawie Abdullah terhadap Azman Aziz, 50, apabila dia memilih tinggal sendirian di rumah peninggalan bapa angkatnya itu yang dipanggil ayah di Kampung Pupuh, Ampangan di sini.

Sejak kecil menumpang kasih bapa angkat, kini seorang remaja lelaki berusia 16 tahun hidup sebatang kara selepas lelaki yang menjadi tempatnya bergantung selama ini meninggal dunia pada 24 November lalu.

Kata Muhammad Syakawie yang mesra dipanggil Awie, dia mahu terus tinggal di kediaman itu kerana berhampiran dengan kubur bapa angkatnya kira-kira 60 meter dari rumah.

“Saya nak duduk sini (rumah peninggalan arwah) kerana nak dekat dengan kubur ayah dan nak jaga rumah.

“Ayah pergi tiba-tiba pun agak mengejutkan. Malam itu saya terjaga dari tidur selepas bermimpi ayah jatuh dan bila saya tengok ayah di bilik, dia tidak lagi bernyawa,” katanya ketika ditemui di rumahnya selepas menerima kunjungan Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPPK) Kampung Jiboi Baru, Abd Razak Mohd Idrus pada Rabu.

Bagaimanapun katanya, dia menghormati kehendak Awie yang mahu terus tinggal di rumah peninggalan bapa saudaranya itu kerana lebih mudah untuk menziarahi kubur arwah.

Sementara itu ibu saudara angkatnya, Faridah Aziz, 51, berkata, dia dan keluarga tidak akan membiarkan Awie begitu saja dan akan memastikan kebajikannya dijaga.

“Saya tinggal di Taman Desa Rhu, Sikamat. Sejak arwah meninggal, anak saya akan datang jenguk Awie dan sesekali mengajaknya tidur di rumah.

“Tapi dia lebih selesa tinggal di rumah itu kerana nak dekat dengan kubur arwah selain kawan-kawannya ramai,” katanya.

Muhammad Syakawie melihat gambar arwah bapa angkatnya bersama Faridah.
Muhammad Syakawie melihat gambar arwah bapa angkatnya bersama Faridah.
Kata Faridah, Awie telah dijaga oleh arwah Azman sejak kecil selepas diamanahkan oleh arwah ibu mereka yang meninggal dunia pada tahun 2011.

“Arwah menanggung sepenuhnya makan dan minum serta persekolahan Muhammad Syakawie, namun hanya sehingga Tingkatan Tiga.

“Dia berhenti sekolah tahun lalu kerana selalu dibuli pelajar lain dan sejak itu dia akan mengikut arwah yang memandu lori pergi kerja,” katanya.

Sementara itu Abd Razak berkata, permasalahan dihadapi remaja terbabit telah mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Ampangan, Dr Mohamad Rafie Ab Malek.

Ujarnya, demi masa depan remaja berkenaan, pejabat ADUN akan membantu menguruskan kemasukannya ke Kolej Yayasan Negeri di Kuala Pilah dalam bidang kulinari.

“Kita juga dalam proses membantunya membuat permohonan mendapatkan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitumal.

“Malah penduduk kampung dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pun turut membantu.

“Pihak masjid pula akan main peranan membantu pendidikan agamanya,” katanya.

Sumber: BERANI BANGKIT MEDIA

PERHATIAN: Pihak NZDIGITAL tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page NZDIGITAL Ya. Terima Kasih.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*