[Terkini] Ibu terkulai dilengan saya, ” Ajal disisi anak otw klinik selepas terkena asma ” (5Gmbr)

Seremban : Usianya baru 12 tahun namun kanak-kanak perempuan ini tabah meskipun kehilangan ibu tercinta di pangkuan sendiri dalam kemalangan di Jalan Senawang 2, Kawasan Perusahaan Senawang, di sini, Ahad lalu.

Dalam kejadian jam 4 pagi itu, Nur Qaleesya Adilah Mohamad Nazrul menemani ibunya, Norazmira Abdul Wahab, 32, ke sebuah klinik di Dataran Senawang, selepas wanita itu diserang asma.

Akibat kehilangan ibu, Nur Qaleesya terpaksa membatalkan hasratnya untuk belajar di sekolah agama berasrama kerana terpaksa membantu menguruskan dua lagi adik yang berusia tujuh dan tiga tahun memandangkan bapanya, Mohamad Nazrul Nor Azmir, 39, bekerja sebagai pemandu lori.

Menceritakan detik kejadian, Nur Qaleesya berkata, Allahyarham ibunya mengejutkannya kira-kira jam 4 pagi kerana diserang asma dan meminta supaya menemani ke klinik bagi mendapatkan rawatan.

Kami menaiki kereta. Ketika tiba di satu selekoh, ibu terlanggar pembahagi jalan dan saya memintanya supaya berhenti, namun ibu macam tak dengar sebelum kereta terbabas sekali lagi ke dalam longkang.

Ibu terkulai di lengan saya. Pintu kiri tak boleh buka, jadi saya letakkan ibu di kerusi dan keluar sendiri melalui pintu pemandu, katanya ketika ditemui di rumah neneknya di Taman Alamanda, di sini, hari ini.

Menurutnya, pada petang sebelum kejadian, ibunya mengadu sakit geraham kerana baru mencabut gigi ketika dia bersama dua lagi adik berkumpul di rumah saudara mereka di Pinggiran Senawang.

Ketika di rumah nenek, ibu ada beritahu kepada sepupu saya yang berusia setahun supaya jaga diri elok-elok kerana esok mak long nak tidur lama-lama, katanya.

Nur Qaleesya berkata, dia berhasrat untuk tinggal di asrama kerana mahu berdikari, malah arwah ibunya sempat membantunya mengisi borang kemasukan ke sekolah agama berasrama.

Buat masa ini saya terpaksa tangguh dulu niat untuk tinggal di asrama kerana perlu bantu uruskan adik-adik, katanya.

Sementara itu, Mohamad Nazrul berkata, ketika kejadian kemalangan itu, dia bekerja dan dalam perjalanan ke Melaka, sebelum dihubungi Nur Qaleesya kira-kira jam 4.30 pagi memaklumkan mereka terbabit kemalangan.

Qaleesya anak yang tabah kerana sebelum saya tiba di lokasi, paramedik sudah memaklumkan bahawa isteri sudah meninggal dunia kepadanya. Sebagai anak sulung dia mesti kuat di hadapan adik-adiknya,katanya.

Sementara itu, Penaung Persatuan Cakna Rasa Sayang (PCRS) Zulkifli Muhamed berkata, pihaknya cuba mendapatkan bantuan Baitulmal supaya Nur Qaleesya dapat bertemu kaunselor.

Dari segi luarannya dia nampak tabah dan kuat. Namun dalamannya kita tidak tahu, jadi elok sekiranya diberi kaunseling mengikut keperluan memandangkan ibunya meninggal dia pangkuannya, katanya.Al fatihah.

Sumber : MediaTular | CaraMohon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*