“MuIianya Hati Ibu Syurga lni” – Wanita lni Menyara PuIuhan Anak Yatim & Anak Angkat

Ibu yang tular ini ialah salah seorang daripada asnaf yang telah dibantu oleh Vitaminbae, iaitu team persendirian yang menjaIankan misi kemanusiaan sekitar Sabah.

Kisah seorang ibu syurga yang menyara puluhan anak angkat mendapat perhatian masyarakat dan telah tular di sos!al media.

Ketika tinjauan team Vitaminbae di sana, makcik Nona sedang menjaga gerai kecilnya yang dibuka di depan rumah. Makcik Nona menjual pelbagai jenis makanan di gerainya termasuklah leher ayam g0reng dan kerop0k tepung yang masing-masing dijual pada harga 10 sen seketul!

Melalui perkongsian video di akaun Youtµbe Vitaminbae, ibu yang lebih dikenali sebagai Makcik Nona oleh penduduk sekitar merupakan seorang peniaga kecil-kecilan di sana.

Ketika ditanya tentang jualannya, makcik Nona menjelaskan bahawa juaIannya murah kerana penduduk di kawasan tersebut juga kebanyakannya tidak berkemampuan seperti dirinya.

Alhamdulillah, anak-anak angkatnya semua pandai berdikari dan rajin menolong makcik Nona membuat kerja-kerja rumah.

Menceritakan tentang anak-anak angkatnya, dia berkata mereka semua daripada latarbelakang yang berbeza. Ada anak yatim, ada anak-anak terbiar, ada yang ditinggaIkan ibu bapa, dan ada juga yang datang sendiri ke rumahnya untuk menumpang kasih.

Difahamkan juga bahawa suaminya sedang sakit menyebabkan tugasan sebagai ketua rumah tergalas di bahunya.

MasyaAllah hebat sungguh ibu syurga ini. Ketika dia juga hanya kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, namun naIuri keibuannya lebih kuat daripada kesusahan yang dirasa.

Ketika artikel ini ditulis, makcik Nona difahamkan telah mempunyai lebih kurang 40 anak angkat. Terima kasih kepada Team Vitaminbae yang sudah menyiarkan kisah ibu hebat ini sehingga mendapat perhatian daripada banyak pihak.

Ya Allah permudahkan urusan ibu hebat ini. Jadikan anak-anak angkatnya sebagai insan yang berguna dan InsyaaAllah, orang yang akan menarik makcik Nona ke syurga kelak. Aaminn..

VIDEO

Sumber : DetikKiniViral | Vitaminbae | realmerah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*