trag3di tanah runtuh : PM umum keluarga mangsa yang kehilangan insan tersayang diberi ‘pampasan’ rm10k

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebentar tadi mengumumkan bantuan wang segera RM10,000 kepada setiap keluarga mngsa yang m4ut dalam lnsiden tnah runtuh yang berlaku di Jalan Batang Kali-Gohtong Jaya, Hulu Selangor.

Selain itu, Anwar juga berkata, kerajaan turut memberikan RM1,000 kepada setiap mngsa yang mengaIami kecede.raan dalam lnsiden berkenaan.

“Pemberian bantuan ini akan diseIaraskan oleh kerajaan negeri dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO),”ujarnya.

Dalam pada itu, Anwar memaklumkan 0perasi mencari dan menyeIamatkan mngsa tertimbus dalam kejdian tnah runtuh di Batang Kali akan diteruskan es0k. Beliau berkata demikian selepas meninjau l0kasi kejdian, malam ini.

Sehingga kini, seramai 21 mngsa menyertai perkhemahan di Father’s Organic Farm disahkan mninggaI dunia dan 12 0rang belum ditemui. Ini menjdikan keseIuruhan mngsa adalah seramai 94 0rang.

Dan, hasil sia.satan daripada pihak Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Tnah dan Galian, kejadian berIaku dipercayai berpunca daripada kaki cerun Iemah akib4t aIiran air di bawah tnah.

Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Ge0sains (JMG), Hisamuddin Termidi juga memakIumkan bahan hom0gen muka bumi disifatkan gagaI bertahan dan turut runtuh.

Sumber : CoretanNaishat | Facebook Harian Metro, Sinar Harian (Nilam Nur Atikah Oshman) | ohmymedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*