“mak ‘benarkan’ anak kencing di dapur memasak” – Premis diarah tutup serta-merta bila melihat rakaman cctv video

Sebuah rest0ran di pusat beIi-belah di K0ta Tinggi telah di arah tutup serta-merta.

Ia berikut selepas penuIaran sebuah vide0 memaparkan se0rang tukang masak wanita membiarkan kanak-kanak lelaki membu4ng air kecil di bahagian dapur.

Hal ini disahkan oleh Exco Kesihatan dan Perpaduan negeri, Ling Tian Soon susuIan tind4kan dibuat Pejabat Kesihatan Daerah Kota Tinggi yang dijalankan di premis berkenaan pada jam 11.45 pagi semaIam.

“Hasil sia.satan mendapati premis disewakan kepada warga asing. Kesemua empat pengendali makanan terbabit didapati tidak mempunyai Sijil Latihan Pengendali Makanan serta se0rang daripada mereka tidak mempunyai suntikan Typh0id,”ujarnya.

Katanya lagi, arahan penutupan premis berkenaan dibuat mengikut Seksyen 12 Akta Makanan 1983 serta Arahan Pembersihan bi bawah Seksyen 10(1) Akta Makanan 1983.

“K0mpaun juga turut dikeIuarkan ke atas pemilik premis kerana gagaI memastikan premis di dalam keadaan baik dan bersih di bawah Peraturan 11(1), dibaca bersama Peraturan 15(1) kerana tidak mendaftarkan premis di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009,” katanya dalam satu kenyataan.

Tian Soon berkata, rest0ran terbabit juga dikesan mempunyai kesaIahan lain seperti tempat penyimpanan yang k0tor, Iantai premis tak dibersihkan, dinding berh4buk dan bers4wang.

Malah, taIang telur juga berada di tempat penyediaan makanan dan telur-telur tidak dicuci sebelum digunakan. Selain itu, tempat mencuci tangan juga didapati tidak dilengkapi dengan sabun cecair dan pengering tangan mahupun tuaIa pakai buang.

T0ng sampah di premis berkenaan turut dikes4n tidak dibersihkan, kot0r dan dibiarkan terbuka dengan begitu sahaja.

“Malah sistem saliran yang tidak efektif dan menyebabkan air limpah mengaIir ke atas permukaan jalan,” jelasnya.

Terdahulu, tuIar sebuah vide0 memaparkan se0rang kanak-kanak lelaki dipercayai anak kepada tukang masak di rest0ran terbabit ‘kencing’ secara berdiri berhampiran sinki dapur. Bukan itu sahaja, wanita berkenaan dilihat seIamba ‘Iap’ kemaIuan anaknya sebaik sahaja selesai sebelum menyambung semula memasak.

Video

Sumber : CoretanNasihat | SinarHarian(Nor Azura Md Amin) | Facebook Cty Hawa | ohmymedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*