“GaIi Tanah Dengan Tangan Selamatkan Wanita & Bayinya” – Mangsa Tr4gedi Tanah Runtυh Kongsi Detik Cemas

Tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan berhampiran sebuah ladang organik di Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya awal pagi ini terus meningkat seramai 16 orang yang maut, 61 orang selamat sementara 17 orang lagi masih belum dijumpai sehingga jam satu tengahari tadi.

Salah seorang mangsa tr4gedi yang terselamat dalam kejadian tanah runtυh itu awal pagi tadi bercerita pengalamannya ketika berdepan detik cemas itu.

Menurut satu laporan yang dikongsikan oleh Harian Metro, Chong, 28 yang berasal dari Melaka, berkata, runtυhan tanah berlaku di tapak perkhemahan bahagian zon A dengan hampir keseluruhan kawasan itu mυsnah.

Katanya lagi, kejadian itu berlaku ketika dia bersama dua anaknya dan isteri sedang tidur di dalam khemah di lokasi tanah runtuh.

“Saya tak nampak, kami dalam khemah tengah tidur, sekali bunyi sangat kuat. Nasib baik khemah saya yang akhir sekali. Kaki terseliuh sikit sebab lari,” katanya.

Jelas lelaki itu lagi, dia dan rakannya dapat menyelamatkan seorang wanita dan bayinya yang turut tertimbυs.

“Saya terdengar jeritan meminta tolong sebelum ternampak ada separuh badan yang hanya nampak tangan dan kaki tertimbus dalam runtuhan tanah.

“Saya dan rakan terus menggali tanah itu dengan tangan kami untuk membantu wanita dan anaknya.

“Kami korek tanah, korek tanah sampai kami nampak kepala wanita, kita pun tak tahu dia siapa. Nampak wanita itu boleh bernafas, wanita itu kata jangan selamatkan saya, selamatkan bayi saya.

“Kami pun korek sebelah kawasan tu, selepas itu ternampak seorang bayi, saya dan kawan saya kemudian tarik keluar bayi itu. Nasib baik dapat selamat, ibu dia pun turut serta korek tanah,” katanya lagi.

Tambah lelaki itu, dua anaknya dan isterinya berjaya melarikan diri ketika kejadian dan tiada kecederaan dialami mereka.
Lelaki yang berasal dari Melaka itu berkata, dia bersama 18 ahli keluarga dan rakan berada di zon B yang semuanya selamat dan tidak terjejas teruk seperti di zon A.

Berkongsi pengalaman itu, tr4gedi tanpa diduga itu berlaku sekitar 2 pagi ketika kesemua mereka sedang tidur di khemah masing-masing sebelum terdengar bunyi seakan dentuman kilat.

Ia disusuli dengan runtυhan tanah yang turut dirasai. Sehingga kini dilaporkan melibatkan seramai 79 orang mangsa yang kini sudah dikenal pasti 16 orang maυt (sehingga jam 1 tengahari).

“Kami kemudiannya terus keluar untuk selamatkan diri. Malam tadi hujan cuma renyai.

“Saya bersyukur kumpulan kami semua selamat cuma khemah saya saja koyak dalam kejadian itu. Kami datang ke tapak perkhemahan itu sejak kelmarin dan sepatutnya pulang hari ini,” kongsinya lagi.

Sumber : DetikKiniViral | HarianMetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*