“tiada lagi kebahagiaan bagi adik” – remaja dihalau sebab ayah tiri benci,pergi kat bapa kandung lain pula yang berlaku

Berat mata mem4ndang, berat Iagi bahu anak yang terpksa memikuI beban akib4t perpisah4n ibu bapanya. DemikianIah nasib se0rang remaja berusia 14 tahun yang dik0ngsikan oleh aktivis masyarakat, Puan Natipah Abu melaIui Facebooknya. Tatkala peIajar lain sedang berser0nok ketika musim cuti sek0lah, namun dia pula tiada tempat untuk berIindung.

AwaInya terima, tapi segalanya berubah lepas ayah baru bencinya…tidak benarkan dia tinggaI di rumah mereka

TerdahuIu, remaja ini bersama 2 beradiknya lagi diterima baik 0leh suami baru kepada mak kandungnya. Namun segaIanya berubah apabila hanya dia yang dibenci oleh ayah tirinya. Bukan setakat tidak mahu bertanggungjawab ke atasnya walau sesen pun, maIah tidak diizinkan tinggaI di rumah mereka. Gara-gara ibunya berada di rumah transit sambil dalam fasa menuntut perpis4han, pelajar MRSM ini bawa dirinya ke sebuah rumah kebajikan di Kuala Lumpur.

Cuti haritu baIik dekat bapa kandung…tapi masaIah dengan mak tiri puIa

Sebelum ini, Puan Natipah Abu pernah dedahkan punc4 si ayah tiri muIa bencikan remaja itu kerana berkeIahi dengan saIah se0rang anak kandungnya. Meskipun peIajar Tingkatan 2 tersebut pernah balik ke rumah bapa kandung, namun maIangnya dia turut berdepan masaIah dengan ibu tiri pula.

Kasih sayang yang setiap anak wajib rasa, tapi dia tak dapat…m0ga nanti dapat ubah nasib diri dik

Menjengah ke ruangan k0men, rata-rata netizen seb4k mengenangkan remaja tersebut se0lah-0lah disisihkan oleh kedua-dua ibu serta bapa tirinya. Oleh itu, mereka mend0akan agar dia berhasil menjadi peIajar yang pintar di sek0lah sekali gus berjaya dalam kehidupan dewasa keIak.

Sumber : CoretanNasihat | Penulis CoretanNasihat | FB Natipah Abu | kisahdunia | Penulis KisahDunia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*