‘Rancak’ bersembang di atas jalan raya, penunggang motosikal dikec4m akib4tkan kemal4ngan dengan penunggang lain

Di bulan ini, tular satu video kemalangan di Facebook yang melibatkan penunggang motosikal yang cuai ketika berada di atas jalan raya.

Video itu diambil dari kamera papan pemuka sebuah kereta dan menunjukkan sekumpulan penunggang motosikal sedang ‘berkuasa di jalan raya’ sambil rancak bersembang membincangkan hal dunia.

Seorang penunggang motosikal yang lain dan tidak terlibat dalam kumpulan itu dilihat menunggang perlahan di belakang mereka.

Penunggang motosikal yang berseorangan itu mahu memotong mereka tetapi tidak berjaya dalam percubaannya dan mengakibatkan kemalangan dengan motosikal lain dalam kumpulan itu.

Kedua-dua mereka telah bergesel dan terjatuh daripada motosikal masing-masing lalu berguling di atas jalan raya akibat rempuhan.

Kemalangan yang berlaku itu kelihatan amat menyakitkan tetapi tahap kecederaan mereka tidak dapat dipastikan.

Video berkenaan telah mendapat perhatian warganet yang rata-rata mengecam sekumpulan penunggang motosikal yang bersikap mementingkan diri sendiri dengan menguasai jalan raya sambil bersembang, yang jelas mendatangkan risiko kemalangan kepada pengguna jalan raya yang lain.

“Apabila berlaku kemalangan, mereka baru hendak bawa ke tepi. Jika tidak, memang kesudah berada di tengah jalan sambil bersembang. Saya tidak suka mereka yang menunggang motosikal seperti ini, seolah-olah jalan itu milik ibu bapa mereka. Jika mereka ditimpa kemalangan, saya tiada rasa simpati kerana mereka tidak peka semasa menunggang motosikal,” kata seorang warganet.

“Saya juga menunggang motosikal setiap hari tetapi mereka adalah penunggang motosikal paling teruk kerana membuka kedai kopi di atas jalan raya. Mereka fikir macam hebat perangai apabila berbual sambil menunggang. Saya pernah tegur orang macam ni, sambil hulur duit minta mereka pergi sembang di kedai mamak,” kongsi yang lain.

Harap mereka yang terbabit dalam kemalangan ini hanya mengalami kecederaan ringan dan didoakan semoga cepat sembuh. Juga berhati-hati di jalan raya, kerana jalan raya itu bukan tempat bersembang.

Link Video Di Bawah

Link Video Disini

Sumber : LakarMedia Via FBSearch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*