Pergi Dengan Penuh Senyuman “Berpuasa Di Dunia, Berbuka Di Syurga” lndahnya Pemergian Mu

Pergi Dengan Penuh Senyuman “Berpuasa Di Dunia, Berbuka Di Syurga” lndahnya Pemergian Mu

Tiga jam sebelum berbuka puasa hari terakhir Ramadhan 1442H, kanak-kanak berusia 12 tahun ini keluar ke pasar untuk membeli sayur. Pasar berkenaan terletak, kira-kira 1km dari rumahnya di Hayyu Syuja’iyah, Timur Ghaz.zah. Hamzah terkenal di kalangan penduduk kampungnya sebagai kanak-kanak berwatak dewasa.

Dia sememangnya se0rang anak yang suka menolong ibu bapanya, biarpun bukan anak sulung lelaki. Hamzah anak bongsu dari 5 beradik. Dia turut mempunyai 3 saudara sebapa. Dalam perjalanan ke pasar petang itu,

Hamzah bertembung dengan sebuah pesawat yahudi. Musuh durjana itu terus memb3 dil tubuh kecil itu menyebabkannya terpelanting beberapa meter berhampiran kawasan perkuburan Abu 4l-Kas.

Mayatnya dibawa ke H0spital As Syifa’ di tengah bandar Gh4z.zah. Kakitangan hospital sangat teruja melihat jenazah kanak-kanak ini. Wajahnya mengukir senyuman yang sungguh manis.

Adik Ini Berpuasa Di Dunia Tapi Berbuka Di Syurga…Manisnya Senyumanmu Nak

Namun, tiada siapa mengenalinya sebagai Hamzah Nisar kerana tiada sebarang pengenalan diri pada tubuhnya. Sehinggalah bapanya tiba di h0spital kerana mencari anaknya yang tidak pulang ke rumah. Si bapa sangat terkejut mendapati Hamzah sudah tidak bernyawa. Namun kesedihannya terubat sebaik melihat senyuman dari raut wajah anak kesayangannya itu.

Si bapa yakin bahawa anaknya mendapat anugerah syahid. Pasti anaknya akan ditempatkan di syurga Allah. Pasti anak ini akan menunggu ibu bapanya di pintu syurga. Demikianlah yakinnya si bapa dengan janji Allah. Bukan kali pertama keluarga ini berhadapan suasana sebegini.

Bahkan keluarga Hamzah sememangnya terkenal sebagai keluarga yang mempunyai ramai syuhada’. Antaranya ialah bapa saudaranya, Mohd Yasin Nisar yang terbu noh dalam serangan udara pada 2001.

Demikian juga Yasin Naif Nisar yang terbu noh dalam serangan di Hayyu Zaitun pada 2002. Bapa saudara sebelah ibunya, Mohd Rasyad Al Khauli turut, terkorban dalam serangan udara pada tahun 2014. Semoga Allah merahmati As Syahid Hamzah Nisar dan bapa-bapa saudaranya yang gugur syahid.

Sumber: MyMediaMaya

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*