Kisah Kemat!an Assyahidah Nurul Fahima Seorang Penghafal Al Quran, Di Kebumikan Di Perkvburan Anbiya Tanah Syam

Kisah Kemat!an Assyahidah Nurul Fahima Seorang Penghafal Al Quran, Di Kebumikan Di Perkvburan Anbiya Tanah Syam

Arwh Nurul Fahima pergi pada sepertiga malam hari Jumaat, ketika sedang bertahajud, saat baru sahaja selesai khatam membaca al-Quran, dan pergi menghadap Ilahi di atas ribaan suami tercinta. Allahu rabbi! Umpama sebuah ‘set lengkap’ sebuah kem4tian husnul khatimah yang sangat diimpikan setiap dari kita. Bukan saja itu, arwh juga mninggaI di bumi Syam, di mana bumi yang menyimpan hampir 25,000 jsad para sahabat termasuk isteri-isteri baginda Rasulullah saw.

MninggaI dalam dalam keadaan arwh yang merupakan seorang penuntut ilmu yang sangat berdisiplin. Bukankah itu adalah sebuah syahid? Allahuakbar.. Arwh juga memiliki sanad ijazah al-Quran ghaib(hafalan) tertinggi, di mana tidak ramai akhawat Malaysia yang mampu untuk mendapat sanad itu.

Masya-Allah. Sebelum mninggaI dunia, arwh ada menulis khat di atas sehelai kain tertulis sepotong ayat Quran dari surah al-Hijr, ayat 46 ٱدْخُلُوهَا بِسَلَٰمٍ ءَامِنِينَ Bermaksud:

(Mereka dipersilakan oleh malaikat dengan berkata: )

“Masuklah kamu ke dalamnya(syurga) dengan sejahtera lagi aman”.

Dan pada hari terakhir beliau di atas muka bumi ini, kain khat yang ditulis itulah yang menutup kranda arwh.

Allahu rabbi..

Seakan sebuah ‘hint’ dari Allah..

Jn4zah arwh Nurul Fahimah disolatkan selepas solat Jumaat, di masjid Abu Nur, tempat kami belajar satu ketika dahulu. Jnazah arwh disolatkan oleh ribuan jemaah, dan diberi penghormatan oleh beberapa orang syeikh. Sebelum ini, 2 ank kembar arwh sudah mendahuluinya bertemu Sang Khalik. Kini, giliran beliau pergi bertemu Tuhan yang dicintai.

Dikhabarkan, Arwh Nurul Fahima Ismi Nur Yaser yang berusia 31 tahun mninggal ak1bat sak1t jntung. Sungguh, kem4tian Almarhumah Nurul Fahima binti Abdul Rahim adalah sebuah kemat1an yang dicmburui. Juga sebuah kem4tian yang menghidupkan.

Semoga Allah mengampunkan d0sa beliau, melapangkan kburnya dan memudahkan jalannya untuk ke Syurga bertemu Tuhan yang menciptakannya. Aminn.. Kita yang masih hidup ini, apa agaknya usaha kita untuk meraih kemat1an seindah itu.

Allahu rabbi…

اللهم اختم لنا بحسن الخاتمة..

Sumber: Nur Shazareen Kamarozzaman

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*