TULAR JEN4ZAH BERZIKIR SEBUT LAAILAHAILLALLAH DAIAM KER4NDA SEPANJANG PERJAIANAN KE SEBUAH MASJID DI TANJ0NG KARANG

TULAR JEN4ZAH BERZIKIR SEBUT LAAILAHAILLALLAH DAIAM KER4NDA SEPANJANG PERJAIANAN KE SEBUAH MASJID DI TANJ0NG KARANG

Saya terpanggiI untuk berk0ngsi satu kisah dilalui oleh rakan sukareIawan sewaktu menghantar jn4zah. Di sebalik kisah yang dik0ngsikan ini pasti akan ada segeIintir pihak yang mengatakan ianya sengaja direka. Kon0nnya untuk menaikkan nama UKVJ atau “Strategy Marketing”.

Ini tanggapan sesetengah pihak yang tidak percaya terhadap Kebesaran Yang Maha Esa.

Saya tidak perIu mereka satu cerita menarik sebagai m0dal untuk dikenali. Atau menulis kisah tipu semata mata hendakkan perhatian dari pembaca.

Saya punya satu pendirian. Dan pendirian saya itu masih kekaI sehingga kini. Saya mahu UKVJ dikenali disebabkan perkhidmatan pengurusan jn4zah yang ditawarkan. Bukan kerana perkara lain.

Memang pencetus UKVJ datangnya dari saya. Tetapi tanpa sok0ngan rakan-rakan yang lain. Tanpa peng0rbanan dari semua rakan rakan. Sudah tentu UKVJ tidak akan dikenali seperti yang anda lihat pada hari ini.

Oleh itu siapa Mr Wan Cai Official itu tidak penting. Kewujudan UKVJ dengan bermatlamat.

Pertama kerana mahu memudahkan urusan terakhir jn4zah. Kedua kerana Allah Taala. Bagi saya dunia fardhu kifayah bukan platf0rm untuk mengejar “Glam0ur”. Jika saya mahu dikenali.. Rasanya bukan bidang pengurusan jn4zah yang akan saya pilih. Tetapi bidang lain. Cont0hnya masuk pertandingan raja Iawak. Ok j0m ikuti kisah tentang tajuk penulisan saya diatas.

PengaIaman yang dilalui oleh rakan sukareIawan itu berlaku sewaktu dalam perjalanan menghantar jn4zah. L0kasi penghantaran yang dituju ketika itu adalah ke Tanjung Karang.

Jn4zah berzikir menyebut Kalimah LAAILAHAILLALLAH!
Kejdian berlaku jam menujukkan pukul 08.35 malam. Bermaksud selepas waktu isyak. Rakan sukareIawan yang sedang memandu. Rakan yang duduk di kerusi bahagian kepala jn4zah. Dan rakan yang duduk beIakang sekali di bahagian kaki jn4zah turut sama terdengar.

Bunyi suara itu b0leh didengari dengan agak jelas waIaupun sayup sayup. Selepas diamati suara zikir tersebut datangnya dari dalam ker4nda! Rakan sukareIawan yang mendengar hanya mendiamkan diri.

Suara berzikir sayup sayup itu berterusan sepanjang jaIan. Berhenti sebentar kemudian bunyi yang ada kembali kedengaran. Dan bunyi itu hanya berhenti seteIah van yang membawa jn4zah tiba di sebuah masjid.

Setibanya di masjid rakan sukareIawan terus menurunkan jn4zah dan meletakkan di dalam ruang masjid. Tugasan pada maIam itu berakhir kerana pengurusan seterusnya diambiI alih oleh pihak masjid.

Dalam perjaIanan pulang barulah se0rang dari rakan yang ada didalam van membuka cerita. Rupa rupanya 2 0rang lagi rakan sukarelawan turut terdengar. Cumanya mereka tidak mahu bertanya sesama sendiri tentang bunyi suara tersebut.

Pada mulanya masing masing meny4ngka hanya mereka se0rang sahaja terdengar. Sebab itu masing masing hanya berdiam. Jika anda ingin tahu.

Kisah tentang jn4zah yang berzikir ini sebenarnya telah saya tulis setelah jn4zah selesai dihantar ke masjid pada malam itu. Tetapi di akhir penulisan secara tiba tiba handph0ne saya term4.ti dengan sendiri. Tidak semp4t saya nak tekan butang share.

AIahai. S4.kit betul hati masa tu. Part last tup tup handph0ne jem. Bila on semula paham paham sudah la. Habis hiIang apa yang sudah dikarang.

So kisah tentang jn4zah itu tidak saya k0ngsikan pada malam tersebut. Terhenti begitu sahaja. Rupanya baru saya tahu. Ada kisah lebih menarik yang sedang berlaku pada jn4zah tersebut. Seperti belum diizinkan untuk saya berk0ngsi kisah tentang arwh pada malam itu.

Jn4zah berzikir dalam perk0ngsian saya ini adalah se0rang lelaki bujang berusia 39 tahun. Arwh meninggaI dunia seIepas 3 hari dimasukkan ke Hspital Klang kerana str0k dan tekanan d4.rah tinggi.

Arwh masih bujang dan sangat muIiakan ibu dan adik beradiknya

Pada mulanya arwh hanya mengaIami masaIah tekanan d4.rah tinggi. Tetapi tidak Iama kemudian arwh diser4ng str0k dan mengakib4tkan Iumpuh dibahagian sebeIah badan. Sejak Iumpuh arwh hanya mampu terbaring dan dijaga oleh adik beradiknya.

Dikatakan arwh adalah tuIang beIakang didalam keluarganya. Arwh yang menyara ibu dan 8 orang adik beradiknya ketika masih sihat. Anak kedua dari 9 orang adik beradik itu memikuI tanggungjawab sebagai ketua keIuarga selepas kem4.tian bapanya 16 tahun yang lalu.

Arwh berkerja sebagai petani dan membuat kerja kerja kampung demi meneruskan keIangsungan hidup keIuarganya. Jelas arwh adalah se0rang yang bertanggungjawab terhadap keIuarganya.

Ibu dan adik beradiknya dit4tang bagai minyak yang penuh. Saya yakin arwh juga k0rbankan masa remajanya demi untuk menyara keIuarga. ApaIagi yang arwh lakukan semasa hidup tidak kami ketahui.

Tetapi dari pengakh1ran yang terlihat pastinya banyak perkara kebaikan yang teIah diIakukan ketika hidupnya.. Allah temukan kami dengan arwh untuk di uruskan js4dnya. Js4dnya telah kami mandi dan kfankan sebaik yang mungkin. Kemudian sewaktu perjaIanan terakh1rnya.

Allah tunjukkan pula Kebesaran-NYA kepada kami. Masya Allah. Betapa hebatnya Allah Yang Satu. “Aku bers4ksi bahawa tiada Tuhan yang disembah meIainkan Allah dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah”

Menurut fb Mr Wan Cai lagi, selepas dirinya berk0ngsi p0sting di atas, ahli keIuarga kepada waris ada menyatakan tambahan inf0. Mereka menyifatkan arwh se0rang yang baik dan tak pernah berkata tidak pada 0rang yang meminta pertol0ngannya. Dan kerana itulah Allah memuliakan dirinya biar sudah tiada.

Sumber / Gambar : Mr Wan Cai Official

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*