Pemuda Iumpuh Sejak Usia 9 Tahun, Namun Masih Mampu Mengajar Al-Quran.

Pemuda Iumpuh Sejak Usia 9 Tahun, Namun Masih Mampu Mengajar Al-Quran.

Port Dickson: Walaupun mender1ta s4kit sejak berusia sembilan tahun, seorang pemuda lvmpuh masih berupaya menjadi guru al-Quran kepada kanak-kanak.

Separuh badan Muhamad Hidayat Ishak, 21, disahkan lvmpuh selepas mengh1dap peny4kit ‘duchenne muscular dystr0phy’ iaitu lem4h 0tot dan saraf.

Dia yang menetap di Taman Setia, Pasir Panjang di sini, t1dak mampu berdiri kesan dari peny4kit dialami.

Bagaimanapun, keadaan fizikal dan kec4catan dialaminya bukan haIangan untuk dia berbakti kepada anak bangsa.

Kelebihan yang dikurniakan Allah SWT kepada Muhamad Hidayat amatlah dikagumi apabila dia mempunyai seramai 35 murid berusia antara enam hingga 17 tahun yang mengaji al-Quran dengannya setiap petang.

Menurutnya, dia mula mengajar mengaji seawal jam tiga petang secara berperingkat t4npa mengenakan bayaran khusus.

“Itulah kebahagiaan bagi saya dengan mengajar al-Quran. Kalau mereka t1dak bayar pun saya tak kisah kerana tujuan saya mahu mendidik mereka pandai mengaji al-Quran.

“Sebagai hambaNya, saya bersyukur masih boleh berbakti kepada masyarakat walaupun dalam ruang lingkvp yang terhad.

“Bagi saya, kekuatan ini datang dari doa ibu dan murid yang belajar mengaji ini,” katanya sambil sesekali memandang ibunya dan anak saudaranya ketika ditemui di rumahnya di sini.

Ibunya, Maimun Ujang, 57, berkata, walau apa pun terjadi, dia tetap berbangga dengan Muhamad Hidayat yang mempunyai semangat kental.

“Dia hanya mampu menamatkan persekolahan sehingga tahun enam di Sekolah Kebangsaan (SK) Pasir Panjang kerana tubuhnya semakin lem4h.

“Doktor memberitahu peny4kit anak saya itu t1ada ubat. Suami saya pula meninggaI dunia t1dak lama selepas Hidayat dit1mpa s4kit.

“Ketika itu saya hanya mampu berniaga kecil-kecilan bagi men4mpung kehidupan kami lima beranak,” katanya,

Kebolehan luar biasa Muhamad Hidayat mendapat perhatian pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Skuad Al-Baasith, MyFundAction serta Bilal Muda yang menyantuni pemuda istimewa itu.

Wakil Skuad Al-Baasith Negeri Sembilan, Khairul Nizam Khairuddin berkata, pihaknya menyerahkan Kotak Rezeki Ummat, MyFundAction kepada keluarga terbabit.

“Kami sedang usahakan beberapa keperluan lagi bagi membantu Muhamad Hidayat berasa selesa untuk meneruskan kelas mengajinya.

“Antara keperluan yang sedang diusahakan adalah tambahan bumbung ruang mengaji di bahagian luar rumah yang kerap dibasahi hujan, rak al-Quran, rehal dan wakaf al-Quran, kipas serta kerusi roda baru,” katanya.

Orang ramai yang mahu menyvmbang bagi meringankan beban keluarga ini bolehlah melalui akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) 0510329000204282 (Muhamad Hidayat Ishak) atau menghubunginya di talian 011-17676405.

Sumber: hmetro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*