Suami Disaran Berpoligami Bendung Jangkitan HIV – Timbalan Gabenor Jawa Barat

Suami Disaran Berpoligami Bendung Jangkitan HIV – Timbalan Gabenor Jawa Barat

Timbalan Gabenor Jawa Barat, Uu Ruzhanul Ulum menyarankan agar para suami dibenarkan untuk berpoligami bagi mengurangkan masalah jangkitan HIV dalam kalangan masyarakat.

Memetik laporan CNN Indonesia, Uu juga meminta lelaki yang sudah berkahwin supaya berhenti melakukan seks bebas kerana berpotensi menularkan HIV kepada isteri dan anak mereka.

“Agama juga memberi lampu hijau asalkan bersedia untuk berlaku adil, kenapa tidak? Lebih baik diberikan kebebasan untuk berpoligami,” katanya.

Menurutnya lagi, golongan suami mesti berkomunikasi dengan isteri jika merasakan bahawa dirinya mempunyai kebolehan untuk berpoligami.

“Saya akan rujuk dengan Gabenor untuk adakan program (kahwin besar-besaran) bagi mereka yang tidak mempunyai wang. Kerajaan mesti menyahut kehendak masyarakat,” ujarnya.

Tambahnya, berdasarkan data Suruhanjaya AIDS Bandung (KPA), terdapat 5,943 kes positif HIV di Bandung sepanjang tempoh 1991 hingga 2021. Daripada jumlah itu, 11 peratus daripadanya adalah suri rumah.

Manakala, 6.9 peratus atau 414 kes pula melibatkan pelajar.

Salah satu punca penularan penyakit itu dipercayai kerana suami melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pekerja seks.

Timbalan Gabenor itu berkata pendidikan berkaitan seks juga perlu diberikan secara lebih serius kepada generasi muda bagi mengelak perbuatan terlarang itu.

Sumber: CNN Indonesia

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*