Lelaki Ini Tersenyum Dakap Al-Quran Sebelum Dihu,kum Dig4ntung

Lelaki Ini Tersenyum Dakap Al-Quran Sebelum Dihu,kum Dig4ntung

Sesungguhnya kem4tian itu pasti untuk setiap insan. Namun, di mana dan bagaimana cara pengakhiran hidup tiada siapa yang tahu.

Ada yang mendapat pengakhiran yang baik ada yang sebaliknya. Pada awal bulan ini, seorang b4nduan akhir Malaysia dihukum g4ntung di Singapura.

Kisahnya dikongsi pada 4 Ogos lepas oleh seorang ustaz yang merupakan Pengerusi EKsekutif, Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM) menerusi Facebooknya Muhammad Rafieudin Zainal Rasid.

Berikut kongsinya;

RAKYAT MALAYSIA M4TI DI TALI G4NTUNG M4HKAMAH SING4PURA

[Lihat gambar arwah yang tersenyum tenang memeluk Al-Quran di malam terakhir sebelum dia dij4tuhi hu.kuman g4ntung sampai m4ti.]

Pada 02 Ogos lepas, SPJM diberikan amanah untuk menguruskan jen4zah seorang rakyat Malaysia yang m4ti dig4ntung di Penj4ra Changi, Singapura atas kesal4hannya.

Umum sudah pun mengetahui yang kerajaan Sing4pura merupakan di antara negara pelaksana undang-undang yang tegas atas setiap kes4lahan tanpa mengira siapakah individu tersebut.

Bagi arwah yang ditakdirkan m4ti di tali g4ntung setelah menjalani huk,uman penj4ra selama 7 tahun di sana, itulah bahagian akhir hidupnya yang telah ditetapkan Allah SWT.

Atas hasrat ahli keluarganya, jen4zah arwah disempurnakan di Masjid As-Shakirin, Sing4pura sebelum dibawa ke kampung halamannya di Ulu Tiram, Johor untuk disem4dikan buat selamanya.

Apabila menyentuh tentang cara kem4tian seseorang maka hendaklah kita sentiasa bersangka baik dengannya. Kesal4hannya telah pun dihu.kum atas dunia dan boleh jadi di akhirat kelak Allah berikan rahmat dan ampunkan segala d0sanya.

Sebahagian daripada kita sering memandang h1na dan berkata ke.ji kepada seseorang yang m4ti dalam keadaan mengaibkan. Se0lah diri mereka yang menge.ji itu suci daripada segala d0sa dan n1sta.

Sikap suka ‘menerak4kan’ orang tak bawa untung! Lebih baik d0akan, Allah Maha Pengampun.

Allah SWT sahaja yang berhak dan berkuasa dalam menentukan seseorang sama ada ke Syurga atau ke Ner4ka.

Me’ner4ka’kan seseorang yang telah meningg4l dunia adalah menyalahi syariat. Apa yang menjadi ketetapan dalam syariat Allah SWT bahawa jika melakukan perkara yang disuruh membawa kepada pahala dan jika sebaliknya mengakibatkan d0sa.

Penilaian seseorang ke Syurga bukanlah dilihat kepada siapa yang tidak mempunyai d0sa tetapi dilihat kepada pahala yang melebihi d0sanya.

Kita perlu ingat bahawa di akhirat kelak, Allah akan menimbang dengan adil semua kebaikan dan kej4hatan seperti mana yang dinyatakan dalam Surah al-Zalzalah;

“Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam catatan amalnya), dan sesiapa berbuat kejah.atan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam catatan amalnya)!”

[Surah al-Zalzalah, ayat 7-8]

Dalam hadis al-Bukhari, Nabi Muhammad s.a.w. menceritakan tentang seorang pel4cur yang besar d0sanya di sisi Allah SWT, tetapi dimasukkan ke dalam syurga dengan sebab kebaikannya memberi minum anjing kehausan yang hampir m4ti.

Betapa luasnya rahmat Allah SWT kepada hamba-Nya.

Secara umumnya, semua memahami yang pahala boleh membawa ke syurga dan d0sa membawa ke ner4ka. Adapun kedudukan si pelaku d0sa atau pahala, hanya Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahuinya.

Dia yang mengetahui hakikat kehidupan hamba-Nya secara zahir dan batin. Maka jangan kita mudah menghu.kum seseorang akan d0sa dan pahalanya kerana hal tersebut di luar kudrat penilaian manusia.

Mungkin di mata kita jelas kelihatan dia melangg4r batasan hu.kum Allah SWT dan undang-undang dunia, tetapi di sisi Allah mungkin ada kebaikan yang tersembunyi daripada pengetahuan umum yang dilakukan dan hanya Allah SWT sahaja tahu tentangnya.

Dalam Sunan al-Kubra oleh al-Baihaqi, seorang sahabat bernama Yasar al-Habsyi yang memeluk Islam semasa per4ng Khaibar.

Beliau terus menyertai peper4ngan tersebut lalu syahid tanpa sempat menunaikan s0lat walau 2 rakaat pun. Selepas Rasulullah s.a.w. menziarahinya, Baginda s.a.w. bersabda:

“Sesungguhnya saudara kamu telah memeluk Islam dalam keadaan baik. Ketika aku menziarahi jen4zahnya, aku mendapati beliau dikurniakan 2 bidadari dari Syurga” [Sunan al-Kubra, 18469].

Allahuakbar!

Hadis di atas menunjukkan bahawa pengakhiran seseorang hamba itu penentu sama ada ke syurga atau ke ner4ka. Kalau pada penilaian manusia, masa kufurnya yang lebih lama selayaknya dia di ner4ka.

Tetapi, penilaian dan keadilan Allah SWT yang lebih luas terhadap hamba-Nya sehingga meletakkan sahabat ini di Syurga bersama bidadari.

Akhir sekali, tugas kita berd0alah kepada Allah SWT agar d0sanya diampunkan selagi mana tidak mensyirikkan Allah kerana sesungguhnya Allah itu Maha Luas Rahmat-Nya dan Maha Pengampun.

Ucapkanlah perkataan yang baik-baik ketika menerima khabar kem4tian seseorang kerana ketika itu malaikat akan mengaminkan setiap kata-kata kita.

Begitu jugalah harapan kita kelak kepada manusia yang hidup saat kem4tian mendatangi diri kita. Hanya d0a dan penyaksian yang baik sahaja yang diharapkan kita nanti di sana.

Respon Warganet

Cik Puan Paya Kumbuh – Allahuakbar… dia tahu bila tarikh kem4tiannya.. dan diberi Allah kesempatan utk bertaubat… Alhamdulillah ala kulli haal…. kita … ?? Semoga almarhum ditempatkan bersama para solihin dan diampunkan dosa2nya…

Amiril Muallif – org istimewa. tau tarikh aj4l. sempat taubat nasuha. kita?

Norasyikien – Berbahagia lah dia kerana sempat melakukan amal dan taubat sebelum tiba hari kem4tian.. kerana dia sudah tahu tarikh kem4tiannya.. tidak bagi kita yg masih lalai yg yakin esok masih ada hari utk bertaubat…

Mohd Jani – Semoga tanda di dahi nya itu adalah petunjuk sujud kepada Allah yang satu. Semoga Al quran itu menyaksikan semua taubat itu untuk Allah SWT. Ya Allah kau tempatkan almarhum di syurga yang tertinggi buatnya. Kau ampunlah d0sa dosa dan cucuri rahmat ke atas rohnya. Jauhkan jasad beliau dari api ner4ka Ya Allah. Seperti bagaimana nabi ibrahim di lindungi oleh api2 yang membak4rnya begitu jugak kau lindungi almarhum ya allah. Sesungguhnya kebaikan dan kasih sayang semua datang dari mu ya allah. Amin amin insya allah.

Sumber :  Facebook / MSN

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*