‘Arwah sempat pesan kepada keluarga jaga s0lat’

‘Arwah sempat pesan kepada keluarga jaga s0lat’

Berlaku di PETALING JAYA Se0rang imam masjid di Masjid Tun Abd Aziz di Seksyen 14, di sini sempat berpesan kepada isteri dan anak-anaknya supaya tidak meninggalk4n solat dan istiqamah membuat k3baikan sebelum meninggal dunia akibat serangan jantung pada Oktober lalu.

Isterinya, Mahirah Che Husin, 36, berkata, pesan4n itu diluahkan Allahyarham Wan Ainuddin Hilmi Abdullah, 39, sering divlanginya beberapa kali kepada mereka seolah-olah p3tanda ajalnya bakal tiba.

Mahirah berkata, arwah meningg4l dunia ketika mereka sekeluarga pulang ke kampung untuk melawat rumahnya di Machang, Kelantan pada 15 Oktober lalu s3telah kebenaran merent4s negeri diumumkan.

Mahirah menc3ritakan detik cemas ketika arwah suaminya tiba-tiba diserang sakit jantvng pada 19 Oktober lalu, hari sama mereka ingin pul4ng ke rumah di Seksyen 14, di sini.

“Sekitar jam 1 petang hari itu (19 Oktober) ketika arwah s3dang memas4ng langsir di rumah, tiba-tiba dia mengadv sakit belak4ng.

“Tidak lama kemvdian rasa sakit itu berpindah ke bahagian dada, tidak lama k3mudian sekitar 15 minit menahan kesakitan, arwah meninggal di rumah tersebut sebelum ambulans sempat tiba,” k0ngsinya.

Dia berkata demikian ketika dilaw4t oleh Skuad Prihatin Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad di rum4hnya di Seksyen 14, di sini pada Selasa.

Dalam pada itu, arwah yang juga Johan Qari Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-58 pada 2016 itu dikebvmikan bersebelahan kubvr ayahnya di Tanah Perkuburan Islam Banggol, Kota Bharu.

Arwah turut m3ninggalkan Mahirah bersama enam orang anak dalam lingkung4n usia setahun hingga 15 tahun.

Apabila ditanya tentang perancangan masa terdek4t, Mahirah berkata, bvat masa ini dia akan tinggal di sini kerana ramai ahli keluarganya dan keluarga mertua tinggal di Selangor.

“Anak-anak sy masih bersekolah di sini, majoriti keluarga saya dan kelvarga arwah juga di sini.

“Ibu, ayah sy dan arwah juga telah tiada, jadi jika kami pulang ke kampung pun hanya sekadar melepask4n rindu sahaja,” katanya.

Turut hadir ketika lawat4n tersebut di sini pada Selasa ialah Pengarah Perkeso Selangor, Zainol Abu.

Dalam perkembangan lain, Ketua Cawangan Skuad Prihatin dan Sinergi Perkeso, Ismail Abi Hashim berkata, pihaknya yg mengetahui tentang kematian arwah Wan Ainuddin Hilmi pada 19 Oktober seg3ra melakukan semakan terhadap kelvarga waris tersebut.

Katanya, hasil semakan mendapati pihak masjid membuat caruman Perkeso di bawah Akta 4 untuk pihak arwah dan melayakkan keluarga waris menerima F4edah Pengurusan Mayat sebanyak RM2,000 dan p3ncen Penakat sebanyak RM980.50 sebulan.

“Kami mengvcapkan terima kasih kepada pihak masjid yang mencarum bagi pihak arwah, jadi kita harap semua masjid yg memberi elaun kepada kakitangan masjid untvk mencarum supaya mend4pat manfaat daripada P3rkeso.

Dalam perk3mbangan lain, Ismail berkata, hampir 3,000 keluarga dibantu melibatkan pelbagai kes seperti kematian ahli keluarga, kemalangan ketika bekerja, sakit kr0nik dan sebagainya di Malaysia setakat Oktober lalu.Ujarnya, Skuad Prihatin Perkeso tidak menunggu orang untuk dapat ke pejabat bagi mendapatkan bantuan, sebaliknya mereka akan mencari waris untuk dibantu berkenaan urusan berkaitan Perkeso.

“Kita dapatkan maklumat daripada media sosial dan Skuad Prihatin akan menjalankan siasatan untuk membantu keluarga mangsa yang terlibat yang mengalami kematian ahli keluarga, kemalangan dan sebagainya.

“Namun jika didapati mereka tidak layak menerima manfaat daripada Perkeso, ktia akan salurkan maklumat kepada agensi-agensi lain seperti rakan-rakan strategik, Pejabat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) dan badan bukan kerajaan (NGO) untuk membantu mereka,” katanya.

sumber: https://wowberita.my/ CaraMohon

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*