Kerana Tidak H0rmat Emak Tiri Yang Menjaganya Sejak Kecil, Terpandang & Diekori Ribµan Anj1ng Di Kota Suci Mekah

Kerana Tidak H0rmat Emak Tiri Yang Menjaganya Sejak Kecil, Terpandang & Diekori Ribµan Anj1ng Di Kota Suci Mekah

Pelbagai perkara an3h dan pɛlik sering kali kita dengar ketika seseorang berada di Tanah Suci Mekah. Sama ada ianya spontan ataupun juga disedari. Kadang-kadang kita terfikir adakah ini ujian dari Allah SWT atas apa yang kita lakukan di dunia ini ataupun disebabkan kelalaian kita sendiri.

Apa jua ujian dari Allah SWT, ianya untuk menyedarkan kita untuk menyedarkan kita dari terus alpa dengan duniawi. Bersama-samalah kita ambil iktibar dan akan terus menambahkan ketakwaan kita kepada Allah SWT.

“Pakcik ini sudah berusia 75 tahun. Bila dapat jemputan jadi tetamu Allah SWT mengerjakan ibadah haji dia gembira kerana terpilih dari jutaan umat Nabi Muhammad SAW dapat ke sana. Segala persiapan sudah dilakukannya termasuk menghafal segala doa yang perlu ketika berada disana.

“Mungkin membawa sama sikapnya semasa di kampung yang tidak menµtup aurat ketika mandi, ketika berada di Makkah, pakcik ini melakukan hal yang sama di Makkah. Seperti sedia maklum, apa saja yang kita niatkan atau lakukan di Makkah, doa lebih mudah termakbul.

“Selepas mandi tanpa memakai kain demi menµtup auratnya, malam itu warga emas ini bermimpi didatangi lalat yang menghµrung seluruh tubuhnya terutama di bahagian kem4luan. Mungkin petanda bahawa dia patut “m4lu” dan menutµp aurat. Pakcik ini kemudiannya bertanya kepada mutawif yang bertugas tentang mimpinya itu.

Mutawif kemudian menerangkan kepadanya bahawa Allah SWT memberinya petanda bahawa tutuplah aurat. Dia kemudian malµ dengan perbuatannya dan seterusnya bertaubat meminta ampun di atas kelalaiannya. Ahamdulilillah selepas itu, tiada lagi lalat menghµrungnya.

Sebenarnya ketika individu mandi di dalam bilik yang bertµtup, dinding dan pintu itu sudah ditafsirkan sebagai menutup auratnya tetapi adalah lebih afdal jika ada kain yang menµtup auratnya.

TIDAK MENGH0RMATI EMAK TIRI.

Tidak hanya cerita warga emas berkenaan tetapi ada satu cerita yang cukup memberi pengajaran. Ia mengenai seorang anak muda yang berjaya dalam pelajarannya. Dari kecil dia dibela oleh ibu tirinya selepas kem4tian emak kandungnya.

Dia dijaga bagai men4tang minyak yang penuh, tidak luak kasih sayangnya biarpun dia punya adik-beradik tiri yang lain. Tapi sayang, kasih sayang ibu tirinya sedikit pun tidak pernah melekat di hatinya.

Hatinya selalu memberontak biar pun berkaitan dengan hal yang kecil. Mulutnya sentiasa berk4ta jahat dan tidak menghormati langsung emak tirinya biar ditegur oleh bapanya.

Rezekinya, dia dapat mengerjakan haji pada usia muda. Mal4ngnya sebelum berangkat, dia tidak meminta maaf kepada ibu tirinya di mana eg0nya tetap tinggi.

Namun Allah SWT mahu menunjukkan kuasanya. Sebaik kakinya dijejak ke Tanah Suci Makkah, dia terpandang ribµan anj1ng. Ke mana-mana saja dia pergi, anj1ng akan mengekorinya. Bila ditanya kepada rakan-rakan jemaah, kata mereka bagaimana sucinya kota Makkah, tak mungkin anj1ng yang sifatnya naj1s berat itu berada di sini. Dia terus b1ngung dan pɛlik dengan kejadian yang menimp4nya.

Ketika solat di Masjidilharam pun dia terpandang anj1ng. Sehinggalah dia bertemu mutawif yang kemudian menyoal latar belakangnya. Kerana tidak hormatkan emak tirinya dan selalu mem4rahi orang tua itu, Allah SWT pertunjukkan anj1ng yang mewakili sifat dirinya.

Apa sifat anjing? Biar orang beri makanan, dia sanggup mengg1git, samalah dirinya biar diberi kasih sayang, tapi tidak tahu membalasnya,”.

Dalam pada itu, kala ditanya tentang doa haji mambur yang selalu didoakan oleh orang ramai kepada mereka yang dapat mengerjakan haji. Haji mambur bermaksud menepati syarat dan rukun haji di mana individu itu melalui semua ujian di Tanah Suci Makkah dengan penuh kerendahan hati dan jiwa.

“Untuk mendapat haji mambµr, kita boleh lihat sebaik dia pulang ke tanah air. Sebagai contoh, dulu solat hujung waktu, kini berubah lakukan awal. Perbuatan, tata cara hidupnya juga bertukar. Kata orang satu perubahan yang lebih baik.

Tapi kalau perbuatan dan caranya masih sama, biar dia pernah mengerjakan haji, hanya tittle haji sajalah dia peroleh, bukan haji yang mambur,” katanya menjelaskan jika seseorang pergi mengerjakan haji kita mendoakannya dengan perkataan haji mabrur, tapi jika mengerjakan umrah disarankan berdoa perkataan maqbul bullah.

Sumber nasihatustaz.net

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*