Kubvr pasangan guru al-Quran ini masih berbau wangi walaupun dah 11 tahun dikebumi

Kubvr pasangan guru al-Quran ini masih berbau wangi walaupun dah 11 tahun dikebumi

Baru-baru ini, tular di media sosial kisah sepasang suami isteri, Haji Md Raof yang jenazahnya masih utuh termasuk kuburnya berbau harum meskipun sudah 11 tahun dikebumikan.

Penemuan jasad ini mula tular ketika proses penggalian semula kubur lama bagi pembinaan Projek Lebuhraya Segamat, Johor.

Jasad pasangan suami isteri yang mengajar al-Quran ini ditemui masih elok, tidak mereput seperti mana proses semulajadi jasad yang akan mula pecah perut selepas tiga hari dikebumikan malah kain kapan yang membalut jenazah ini masih utuh dan diselaputi lumpur tanah.

Dari perkongsian orang ramai yang menyaksikan kerja pengalihan kubur lama itu, mereka mengakui ianya adalah kejadian benar.

Abdullah bin ‘Amr Radhiyallahu anhu berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Dikatakan kepada orang yang membaca al-Quran nanti, ‘Bacalah dan naiklah serta tartilan sebagaimana engkau di dunia mentartilnya kerana kedudukanmu adalah pada akhir ayat yang engkau baca.” (Hadis diriwayatkan Abu Daud, at-Tirmizi dan Ibnu Hibban dengan sanad hasan).

Al-quran yang diturunkan sejak 1,400 tahun dahulu menjadi panduan umat Islam untuk dibaca, diamalkan dan difahamkan.

Malah kelebihan mengamalkan Al-Quran walau hanya dibacakan satu ayat, ia akan dilipatgandakan menjadi 10 kebajikan.

Dalam satu hadis, Abdullah bin Mas’ud menyatakan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa membaca satu huruf daripada al-Quran maka dia melakukan satu kebajikan. Dan satu kebajikan itu dilipatgandakan sepuluh kali. Saya tidak mengatakan Alif Lam Mim itu satu huruf, melainkan Alif itu satu huruf, Lam satu huruf dan Mim satu huruf.” (Sunan Tirmizi).

Malah dalam satu hadis diriyawatkan oleh Aisyah, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang membaca al-Quran dan menjaganya (membacanya dengan betul dan mengamalkannya) akan bersama para malaikat yang mulia. Adapun orang yang membaca al-Quran dengan sungguh-sungguh dan mengalami kesulitan, dia akan mendapat dua pahala.” (Sahih Bukhari dan Muslim).

Ternyata orang yang memuliakan al-Quran, Allah memuliakan dirinya termasuk di alam baqa’

Kata mereka yang menyaksikan kejadian ini, jasadnya berbau harum semerbak dalam lingkungan perkuburan itu.

Salah seorang cucu kepada guru mengaji ini, Danial-Saini turut berkongsi kisah ini di Instagram miliknya.

Ada beberapa yang ditemui mempunyai jasad sempurna, kapan ditukar baru. Tapi selepas mereka jumpa 1st jasad sempurna, banyak ahli keluarga cuba elakkan bagitau.

Pasal orang terlampau ramai berkemurun yang akan menyusahkan kami untuk uruskan jenazah.

Arwah tokbak 1st time 1998 kebumi oleh anak anak dia, kali ke-2 2013 oleh cucu-cucu dia.

Arwah tok topah pula 1999 dikebumi oleh cicit2 dia 2013

Alhamdulillah dapat pegang kedua-dua jasad dan lepaskan rindu.

Tapi kita keluarga anggap semua sama, takan nak cakap saudara lain tak cukup amalan kan? Mereka pun saudara kami jugak.

Allah berjanji, siapa yang melebihkan akhirat dan tidak mengejar dunia akan diberikan kelebihannya, Apa yang pasti, setiap kejadian adalah atas aturan Allah taala.

Sumber: wowberita

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*