“Kandang Lembu Ini Syurga Kami..” Tiada Tempat Berteduh Serta Kemudahan Lain, Kisah Keluarga Ini Buat Ramai Seb@k.

“Kandang Lembu Ini Syurga Kami..” Tiada Tempat Berteduh Serta Kemudahan Lain, Kisah Keluarga Ini Buat Ramai Seb@k.

Nasarudin Mat Ali, 39, berkata, sebelum ini, dia bersama isteri, Nur Syazana Ali, 30, dan tiga anak mereka iaitu Mohamad Hakimi Nasarudin, 13; Nor Najwa Balkis, 8; dan Naufal Basri, 4, tinggal bersama kedua-dua ibu bapanya sebelum rumah yang didiami mereka terb4kar pada tahun 2012.

Lima beranak dari Kampung Kuala Besar, Badang, di Kota Bharu terpaksa menjadikan kandang lembu tempat untuk mereka berteduh selepas rumah yang didiami terb4kar sejak lapan tahun lalu.

Lebih menyed1hkan lagi, kandang lembu yang dijadikan ‘syurga’ untuk mereka sekeluarga terlalu daif selain ada ruang yang terlalu semp1t sehingga terpaksa menundukkan kepala setiap kali masuk ke dalam pondok.

Bahkan, lantai kayu yang suatu ketika dahulu tempat dijadikan pembu4ngan n4jis lembu kini dijadikan alas tidur mereka sekeluarga.

“Namun disebabkan rumah yang dibina itu mempunyai ruang yang agak terhad selain tidak mahu menyus4hkan keluarga, saya mengambil keputusan untuk menjadikan kandang lembu milik arw4h ayah sebagai tempat untuk kami lima beranak berteduh.

“Keb4karan itu menyebabkan hanya ruang dapur sahaja yang terselamat dan kejadian itu mendapat perhatian seorang wakil rakyat pada ketika itu dan membantu membina sebuah rumah yang selesa.

“Saya membaiki kandang lembu ini untuk dijadikan pondok bagi kami sekeluarga berteduh dari hujan dan panas matahari menggunakan kayu yang diambil daripada s1sa rumah yang terb4kar,” katanya ketika ditemui, semalam.

Nasarudin berkata, pondok yang didiami mereka sekeluarga itu juga tidak mempunyai kemudahan tandas dan setiap kali mahu membvang air besar atau kecil terp4ksa menump4ng di rumah ibunya yang terletak kira-kira 40 meter (m) dari pondok pada masa sama bekalan elektrik juga disambvngkan dengan rumahnya.

Terdahulu, keluarga berkenaan menerima kunjungan dari Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) yang diwakili Pegawai Komunikasi Korporat MAIK, Mohd Norhisham Abdullah yang menyampaikan bantuan kecem4san berjumlah RM1,000 untuk membantu meringankan beban.

“Lebih membimb4ngkan saya dan isteri, pondok ini juga sudah tiga kali dimasuki haiwan berb1sa seperti uIar tedvng selain terp4ksa menahan sejuk jika hujan kerana pondok kami dimasuki air akibat atap b0cor dan dinding berIubang.

“Sebelum ini, saya pernah memohon mendapatkan bantuan perumahan menerusi e-kasih, tetapi tidak tahu statusnya sehingga kini,” katanya.

“Disebabkan pekerjaan mengambil upah memasang lantai mozek ini tidak selalunya ada, saya juga menjual air tebu untuk menampvng keperluan kami sekeluarga,” katanya.

Bapa kepada tiga anak ini berkata, untuk menyara keluarga dia bekerja dengan adiknya yang mengambil upah memasang lantai mozek dengan pendapatan RM50 sehari, namun ia tidak menentu.

“Selain itu, pihak kami juga akan berbincang untuk mempertimbangkan bantuan persekolahan untuk dua anaknya yang masing-masing belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Che Latiff dan Pondok Gelang Mas, Pasir Mas,” katanya.

Sementara itu, Mohd Norhisham berkata, pihaknya akan meneliti dan membuat sem4kan semula bantuan yang boleh disalurkan untuk membantu meringankan beban keluarga ini.

Orang ramai yang ingin menyalurkan svmbangan boleh menghubungi Nasarudin Mat Ali di talian 017-9356578.

Semoga keluarga ini dimurahkan rezeki yg berkat dan dipermudahkan segala urusan dunia akhirat.

Sumber: harian metro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*