Cac4t pengIihatan tak haIang pemuda jadi johan tilawah al-Quran.

Cac4t pengIihatan tak haIang pemuda jadi johan tilawah al-Quran.

Menerusi perkongsian yang diperoleh daripada Harian Metro, seorang pemuda yang cac4t pengIihatan telah din0batkan sebagai juara tilawah al-Quran peringkat negeri Kelantan.

Menjadi insan kelainan upaya (0KU) ini bukanlah sesuatu yang perlu dised!hkan. HaI tersebut berikutan ada keistimewaan lain yang dikurniakan oleh Allah S.W.T.

Juara qari walaupun 0KU

Penuntut Diploma Tahfiz Al-Quran di Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS), Nilam Puri itu telah diisytiharkan qari terbaik pada majlis tersebut.

Muhammad Qayyim Nizar Sarimi, 22, telah menjadi johan qari ketika Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Kelantan pada 2017, 2019 dan terbaharu, semalam.

“Walaupun belajar al-Quran BraiIIe, ia bukan penghaIang untuk saya mempelajari kitab suci ini secara lebih mendalam dan menyertai pelbagai pertandingan tilawah sejak berusia 12 tahun.”

Bukan penghaIang untuk daIami al-Quran
Menerusi temu bual daripada sumber, Qayyim memberitahu bahawa masalah yang dihadap!nya tidak menghaIang untuk terus tekun mempelajari al-Quran dengan tulisan Braille sejak kecil dan telah menyertai pertandingan tilawah bermula dari umur 12 tahun lagi.

Bakal wakil Kelantan ke peringkat kebangsaan
Kemenangan yang diraih oleh Qayyim ini telah melayakkannya memperoleh wang tunai sebanyak RM10,000, pakej mengerjakan umrah serta sijil penyertaan. Dia juga layak menjadi wakil negeri bagi pertandingan tilawah peringkat kebangsaan yang dijangka berlangsung sekitar Februari.

Kita yang sempurna belum tentu mampu
Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah berasa kagum dengan semangat juang pemuda tersebut. Hal ini kerana dia langsung tidak menjadikan masalah yang dihadapinya sebagai aIasan untuk tidak berjaya dalam apa yang diminati.

Melihat di ruang komen , rata-rata netizen telah melontarkan kata-kata positif dengan mengucapkan tahniah serta memuji pencapaian terbaik qari muda ini dalam kehidupannya.

Matanya but4, hatinya celik

Sumber : Harian Metro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*