Hidayah Milik Allah & Tidak Mengenal Usia – Nenek Peluk Islam Di Usia 91 Tahµn

Hidayah Milik Allah & Tidak Mengenal Usia – Nenek Peluk Islam Di Usia 91 Tahµn

Kisahnya bermula apabila keluarga Nenek akan menempatkannya di rumah jagaan. Muhammad, seorang Muslim yang tinggal dengannya selama lebih dari 40 tahun, mengag4lkan niatnya. Dia mengajak Nenek tinggal bersama keluarganya kerana keluarga Muhammad telah lama mengenali Nenek.

Nenek melihat mereka berdoa secara berjemaah, saling bercinta dan saling berkongsi masal4h antara satu sama lain. Nenek melihat makna “keluarga” yang sangat indah dalam keluarga Muhammad, sangat berbeza dengan keadaan keluarganya.

Lebih-lebih lagi, ibu Muhammad juga telah meningg4l dunia, dia sudah menganggap Nenek seperti ibunya sendiri. Sejak tinggal bersama keluarga Muhammad, Nenek mula berminat tentang agama Islam.

Musim panas lalu, Nenek pergi bersama Muhammad untuk mengunjungi keluarganya di Maghribi. Pada waktu itu bertepatan dengan bulan Ramadan, bulan puasa bagi umat Islam. Puasa bukanlah perkara baru bagi Nenek yang dahulunya beragama Kat0lik.

Pada masa itu nenek saya dib4ptis, pergi ke biarawati di sekolah, berkahwin dua kali di gerej4 dan kedua suami telah meningg4l dunia dan dikebµmikan mengikut adat gerej4. Sepanjang hidupnya dia bekerja sebagai pembantu rumah keluarga Y4hudi. Tetapi dia merasakan bahawa agamanya tidak pernah menyentuh hatinya. Sebaliknya, dia merasa jauh dari Tuhan.

Dia mula merok0k untuk pertama kalinya ketika berusia 5 tahun sehingga berusia 78 tahun. Pada usia 7 tahun, dia mula minum alkoh0l sehingga sebelum dia masuk Islam, dia minum setengah botol ar4k setiap hari. Itu adalah kebiasaan lama sejak perkahwinan pertamanya dengan juruterbang Itali yang meningg4l dunia semasa per4ng.

BULAN RAMADAN PERTAMA.

Nenek saya merasakan bahawa penyertaannya pada bulan Ramadan tahun lalu telah menyedarkan semangat agamanya. Dia sendiri terkejµt. Dia merasa terlambat untuk merasakan “pengalaman” ini, merasakan hubungan dengan sesuatu yang “lebih tinggi”, yaitu dengan Tuhan.

Dia merasakan keterbukaan-Nya, begitu juga kasih-Nya. Dia pernah berdoa untuk kesembuhan untuk rakannya dan keselamatan seorang budak lelaki yang “pergi ke arah yang salah”. Dua doanya telah dimakbulkan. Baginya, itu cukup untuk menguatkannya untuk memeluk Islam.

Pada usia 91 tahun, wanita Perancis ini menyatakan masuk Islam. 2 wanita Muslim “membersihkan” seluruh badan Nenek yang mungkin bermaksud mandi besar sebagai salah satu perkara yang wajib dilakukan ketika seseorang memeluk Islam, seperti dalam sebuah hadis:

“Dari Qais bin Ashim Radhiyallahu Anhu bahwa dia masuk Islam, maka Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam memerintahkannya untuk mandi menggunakan air yang dicampur dengan daun bidara. (Sahih: Irwa-ul Ghalil no: 128, Nasa’I I: 109, Tirmidhi, II: 58 no: 602 dan ‘Aunul Marbud II: 19 no: 351)

Selepas itu, wanita-wanita Muslim itu menghujani Nenek dengan ciuman. Menurut Nenek, dia tidak pernah mempunyai banyak ciuman dalam hidupnya. Dia berasa gembira kerana mereka menganggapnya sebagai saudaranya.

Sejak memeluk Islam, nenek saya terpaksa meninggalkan banyak perkara, seperti alkoh0l, rok0k, daging b4b1 dan juga sesuatu yang tidak mudah bagi seorang wanita, iaitu solekan. Sebelum ini, Nenek selalu memakai solekan tebal.

SERIUS TENTANG ISLAM.

Nenek kelihatan seriµs tentang Islamnya. Dia terus berusaha untuk komitmennya untuk menjadi Muslimah yang baik, termasuk yang dijelaskan dalam wawancara ini. Semasa perkenalan, dia menyembunyikan tangannya di bawah bajunya.

Dia enggan berjabat tangan. Dia menyebut bahawa dia tidak akan menghulurkan tangannya kepada orang asing kerana itu adalah peraturan Islam. Dia hanya akan “menyentuh” ​​suaminya. Sambil bergurau, dia juga mengatakan bahawa pernyataan ini tidak bermaksud bahawa dia merancang perkahwinan selepas ini (setelah dia menjadi Muslim).

Walaupun Nenek ditanya, berapa banyak wang yang harus dia belanjakan untuk menjadi seorang wanita Muslim. Dia menjawab bahawa imannya tidak ada kaitan dengan wang. Dia mengambil keputusan ini secara sukarela.

Sumber nasihatustaz.net

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*