“Memilih untuk Memeluk Islam”-Jamine Umali Kejvtkan Dunia Ratu Cantik Dengan Tampil Berhijab

“Memilih untuk Memeluk Islam”-Jamine Umali Kejvtkan Dunia Ratu Cantik Dengan Tampil Berhijab

Memilih untuk mem3luk ag4ma Isl4m, dia tampil lebih manis dengan busana tertutup dan dilihat mula berjinak-jinak dengan penampilan berhijab. Bahkan dalam satu hantaran terkini di Instagram, gadis cantik berusia 25 tahun ini menggayakan niqab rona putih dan hanya menampakkan bahagian mata dan dahi.

Baru-baru ini bekas finalis Miss Universe Philippines 2021, Jamine Umali telah meng3jutkan dunia ratu cantik serantau apabila tampil dengan penjelasan yang dia kini berg3lar seorang mualaf.

Baru-baru ini bekas finalis Miss Universe Philippines 2021, Jamine Umali telah meng3jutkan dunia ratu cantik serantau apabila tampil dengan penjelasan yang dia kini berg3lar seorang mualaf.

Menerusi hantarannya itu, dia menerangkan mengenai pemilihannya untuk menggayakan niqab. “Saya mengenakan niqab berbanding pelitup muka, dan ia memberi perasaan yang sangat bagus. Walaupun saya melakukan kerja peragaan dan menyertai Miss Universe Philippines.

Jauh di das4r hati setiap kali turun dari pentas saya berasa sangat s3dar dan c3mas.

“Ada banyak sebab kukuh dan penjel4san yang masuk akal mengapa Allah SWT menyuruh kita menutup kepala dan menjaga aurat serta memakai pakaian yang longgar. Namun sebab mengapa saya memilihnya adalah kerana saya cintakan Allah dan Islam,” ujarnya panjang lebar.

Ketika mula-mula dia mengumumkan mengenai pengisl4mannya, bekas ratu cantik ini turut menampilkan sepotong ayat Al-Qur4n beserta dengan kapsyen ‘tawakul’ di Instagramnya.

Memilih untuk mem3luk Isl4m, bekas ratu cantik yang mewakili daerah Manila ini tidak sekadar h4ngat-h4ngat tahi ayam. Sebaliknya dia mendapatkan nasihat daripada rakan mualaf yang lain serta meminta tunjuk ajar daripada yang pakar tentang aj4ran Isl4m.

“Tawakkul ialah perkataan untuk konsep Islam iaitu perg4ntungan kepada Allah atau percaya kepada per4ncangan Allah. Ia dilihat sebagai keperc4yaan yang sempurna kepada Allah dan perg4ntungan kepada-Nya sahaja. Sal4h satu sebab mengapa saya mem3luk ag4ma Isl4m adalah kerana prinsip dan juga falsafah Isl4m dan Al-Qur4n,” kongsinya lagi mengenai nilai-nilai dalam Isl4m yang menjadikan dia lebih dekat dengan ag4ma ini.

Setelah memilih untuk menjadi seorang mualaf, nampaknya wanita ini telah mem4dam banyak foto di laman Instagramnya yang sebelum ini menampakkan penampilan yang terlalu s3ksi dan terd3dah. Dalam tinjauan Hijabista, kini dia hanya mengekalkan beberapa gambar sebagai model dan juga gambar kenangan ketika menjadi finalis Miss Universe Philippines.

Untuk pengetahuan pembaca, ibu bapa Jasmine merupakan seorang verteran dalam dunia pageant di Philippnes. Bapanya, Vincent Pinto merupakan juara Manhunt International Philpinnes 1997 manakala ibunya pula merupakan pemenang tempat ketiga Mutya Ng Pilipinas.

KOMEN WARGANET

SEMOGA TERUS ISTIQAMAH!

Kredit foto: Instagram Jasmine Umali

Sumber :Media Hiburan

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*