Seorang Jurugambar Berjaya Menangkap Dua Ekor Katak Berkongsi Pelukan Hangat Di Bawah Sekuntum Bunga Semasa Hujan

Seorang Jurugambar Berjaya Menangkap Dua Ekor Katak Berkongsi Pelukan Hangat Di Bawah Sekuntum Bunga Semasa Hujan

Dengan semangat yang tinggi serta kemahiran cemerlang mereka, mereka membuka dunia baharu yang menarik dan tidak pernah kita ketahui sebelum ini.

Dunia haiwan sentiasa penuh dengan detik-detik ajaib, tetapi tidak semua daripada kita bertuah untuk menyaksikan pemandangan yang begitu indah. Sungguhpun begitu kita masih boleh mengagumi keindahan itu melalui gambar-gambar yang ditangkap oleh jurugambar hidupan li4r yang setia di seluruh dunia.

Sumber gambar: Ajar Setiadi
Ajar Setiadi adalah salah seorang jurugambar yang berbakat. Jurugambar Indonesia itu telah lama berminat untuk melihat kehidupan haiwan liar yang berwarna-warni berhampiran rumahnya di Bogor, terutamanya yang kecil seperti burung, u.lar, biawak… malah, katak yang berada disekelilingnya juga tidak asing baginya.

Sumber gambar: Ajar Setiadi
Seperti yang anda lihat dalam gambar yang mengkagumkan itu, pasangan yang seperti kekasih itu sedang berpaut pada sekuntum bunga sambil menunggu hujan berhenti. Ia adalah saat yang sangat indah, bukan?

Sumber gambar: Ajar Setiadi
Selepas bertahun-tahun mengembara dengan kamera di tangannya, Setiadi telah merakam banyak gambar yang memukau di mana makhluk-makhluk kecil ini meluahkan perasaannya seperti manusia. Tetapi menurutnya, detik indah dua ekor katak pokok hijau berpelukan mesra antara satu sama lain yang dilihatnya baru-baru ini dalam r!but pada Februari adalah salah satu adegan paling tidak dapat dilupakan yang pernah dilihatnya sepanjang hayatnya.

“Saya hanya dapat beberapa ketik kerana detik ini tidak boleh diulang,” katanya.

Sumber gambar: Ajar Setiadi
Merakam gambar yang begitu memukau sudah tentu bukan mudah. Tidak seperti berkomunikasi secara langsung dengan model seperti yang sering kita lakukan semasa bekerja dengan manusia, jurugambar hidupan li4r perlu menunggu lama untuk mengetik kamera pada masa yang tepat. kadangkala dalam keadaan cuaca yang sangat te.ruk. Walau bagaimanapun, hasilnya sentiasa berbaloi.

“Saya biarkan (haiwan) bertindak,” kongsi Setiadi. “Saya hanya menunggu saat terbaik.”

Sumber gambar: Ajar Setiadi
Jika anda menyukai foto yang menarik ini, sila kongsikan dengan rakan dan keluarga anda agar Ajar Setiadi terus bersemangat mengeluarkan gambar-gambar yg menarik!

Sumber: aubtu.biz

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*