Hebat! Nenek 104 Tahun Khatam Al-Quran Setiap Lima Hari Sekali!

Hebat! Nenek 104 Tahun Khatam Al-Quran Setiap Lima Hari Sekali!

Meski telah berusia 104 tahun, sosok tua ini ternyata mampu khatam Al Qur4n setiap 5 hari sekali. SubahanAllah!

Banyaknya pahala dari membaca Al Qur4n membuat banyak umat muslim berlumba-lumba untuk melantunkan dan mengamalkan ayat suci Al Qur4n. Salah seorangnya ialah, seorang nenek yang sudah berumur 104 tahun.

Al Qur4n merupakan kitab suci umat islam di seluruh dunia. Terdapat banyak keistimewaan dengan membaca ayat suci Al Qur4n. Dalam hadis riwayat Abdullah Ibnu Mas’ud, disebutkan bahwa setiap huruf yang dibaca akan diberi balasan satu kebaikan.

Kisah Seorang Wanita Berusia 104 Tahun

Melalui gambar yang dimuat naik di akaun Instagram @ustadzabdulsomad_official, Ustaz Abdul Somad memperkenalkan nenek yang hebat ini. Nenek ini diberi nama Hubabah Anisah binti Sayyid Yusuf al-Haddad, tulisnya.

Khatam Al-quran Setiap 5 Hari Sekali

Meskipun telah berusia 104 tahun, mata, telinga, dan ingatan nenek Hubabah Anisah ternyata masih begitu kuat. Dia bahkan rajin melantunkan ayat suci Al Qur4n dan selalu khatam Al Qur4n setiap lima hari sekali.

“Mata, telinga, ingatan masih kuat. Khatam Al Qur4n setiap 5 hari sekali,” sambungnya.

Setiap Malam Membaca Ratib al-Haddad

Selain rajin melantunkan ayat suci Al Qur4n dan melaksanakan solat tahajud, nenek Hubabah Anisah juga rajin membaca Ratib al-Haddad setiap malam.

Melalui perkongsian di Instagram @ustadzabdulsomad_official, terlihat moment saat Ustaz Abdul Somad meminta doa pada nenek Hubabah Anisah.

Solat Tahajud Setiap Malam

Melalui unggahan tersebut, diketahui bahawa nenek Hubabah Anisah selalu melaksanakan solat tahajud di setiap malamnya. Ia bangun pukul 01.00 pagi untuk melaksanakan solat tahajud.

Ustaz Abdul Somad membuka songkoknya dan menunduk di depan nenek Hubabah Anisah. Nenek Hubabah Anisah kemudiannya memegang kepala Ustaz Abdul Somad sambil membacakan do4-do4.

MasyaAllah,Tabarakallah…

Sumber : merdeka.com

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*