Bina Surau Dengan 12 Ribu Biji Batu Sungai Dengan Tangan Sendiri (6 Gambar)

Bina Surau Dengan 12 Ribu Biji Batu Sungai Dengan Tangan Sendiri (6 Gambar)

Cara berdakwah ini pelbagai dan ia tidak hanya melalui lisan sahaja. Bagi seorang pesara tentera, beliau mempunyai cara tersendiri untuk mengajak dan menarik minat orang ramai mendirikan solat lima waktu.

Tidak berkira soal wang ringgit, kudrat dan tenaga, Mejar (B) Mustafa Musa, 58, telah mendirikan sebuah surau unik dengan menggunakan 12 ribu batu sungai yang dikutipnya sendiri.

Surau unik yang dibina menggunakan 12 ribu batu sungai.

Katanya, surau yang didirikan atas tanahnya itu menelan kos sebanyak RM25 ribu, dibina dengan titik peluh sendiri dengan dibantu seorang rakan. Pemilihan menggunakan batu sungai sebagai dinding surau pula adalah untuk menjadikannya unik selain dapat menarik minat orang ramai singgah menunaikan solat di surau tersebut.

Surau ini dibina Mustafa hasil titik peluh sendiri dengan dibantu seorang rakan. Ujarnya lagi, surau tersebut diberi nama Surau Batu Sungai Bukit Kachi, sempena batu yang digunakan membina surau tersebut dikutip dari Bukit Kachi, Sintok, Kedah.

Surau yang siap pada April tahun lalu itu mampu memuatkan sekitar 60 jemaah dan kebanyakan yang singgah bersolat merupakan pekebun dan penoreh dari kawasan sekitar. Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

sumber Dan Rujukan
bh onlline Via myteamnetwork

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*