Pergi hantar jen4zah pulangnya sebagai jen4zah, Lelaki Dijemput AjaI Ketika Menyempurnakan Fardu Kifayah.

Pergi hantar jen4zah pulangnya sebagai jen4zah, Lelaki Dijemput AjaI Ketika Menyempurnakan Fardu Kifayah.

Kuala Lumpur: Kem4tian dicemburui. Itu pengakhiran mulia seorang lelaki apabila dia dijemput Ilahi ketika membantu menyempurnakan fardu kifayah.

Sabtu lalu, Mohd Faizal Jaapar, 48, membantu Pertubuhan Sentuhan Setia Kasih (PSSK) menguruskan jen4zah ibu mentua kepada sahabatnya yang meninggal dunia di H0spital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebelum dia pula menemui ajaI akibat serangan jantung kira-kira jam 6.30 petang.

Shahrol memangku Mohd Faizal yang tiba-tiba rebah sebelum disahkan meninggaI dunia. FOTO ihsan PSSK
Pengasas Bersama PSSK, Shahrol Mohamad berkata, walaupun Allahyarham bukan sukarelawan tetap mereka, namun dia akan turun padang membantu jika mempunyai kelapangan masa.

“Sebelum ini, Allahyarham memang ada turun padang membantu sukarelawan lain, namun Sabtu lalu pertama kali dia bertugas bersama saya kerana dia meminta saya menguruskan jen4zah ibu mentua kepada rakannya.

“Dalam perjalanan menghantar jen4zah ke Kampung Melang, Kuala Pilah, Negeri Sembilan untuk urusan pengebumian, kami berborak dalam van dan dia mengucapkan terima kasih kerana beri dia peluang belajar menguruskan jen4zah.

“Dia juga sempat berpesan kepada saya, jika dia meninggaI dunia, dia mahu saya menguruskan jenaz4hnya dan meminta dikebumikan di Tanah Perku’buran Raudhatul Sakinah Taman Batu Muda berdekatan dengan pusara ibunya. Namun saya anggap itu macam gurauan dan tidak sangka rupanya itu permintaan terakhirnya,” katanya kepada Harian Metro.

Mohd Faizal (dua dari kanan) ketika memperkenalkan dermawan yang menyumbang Toyota Vellfire untuk kegunaan PSSK menguruskan jen4zah secara percuma, minggu lalu. FOTO ihsan PSSK
Katanya, ketika bagi laluan kepada waris memberi penghormatan terakhir, mereka bersembang di luar kediaman keluarga mentua sahabatnya itu sebelum Mohd Faizal tiba-tiba rebah.

“Saya sempat mendengar kata-kata terakhirnya mengulangi hajatnya hendak (dikebumikan) dekat dengan pusara ibunya sebelum rebah.

“Kejadian berlaku pantas dan saya cuba menyambutnya tetapi terlepas, malah saya memanggil namanya dan mengajar mengucap.

“Dalam masa sama ada yang menghubungi pihak ambuIans untuk memeriksanya dan mengesahkan kem4tiannya,” katanya.

Shahrol berkata, walaupun turut berduka dengan pemergian Mohd Faizal, namun dia lega dapat menyempurnakan permintaan terakhir lelaki itu untuk dikebumikan di Tanah Perku’buran Raudhatul Sakinah Taman Batu Muda, kira-kira 2 petang semalam.

“Terlalu Ramai orang hadir membantu dan memberikan penghormatan terakhir termasuk sukarelawan PSSK dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain.

“Selepas pemergiannya barulah kami tahu banyak cerita orang terdekat dengannya bahawa dia memang seorang yang suka membantu dalam diam dan paling kami tidak akan lupa jasanya yang berusaha mendapatkan sebuah kenderaan mewah, Toyota Vellfire untuk digunakan PSSK dalam menjalankan khidmat menguruskan jen4zah percuma.

“Saya berharap semoga pemergian AIIahyarham ini akan menjadi contoh yang baik untuk kita semua ambil iktibar,” katanya.

Sumber : Harian Metro

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*