Tak Boleh Simpan Daging Korban Lebih 3 Hari? Ini Penjelasan Agamawan

Tak Boleh Simpan Daging Korban Lebih 3 Hari? Ini Penjelasan Agamawan

Apabila berakhirnya hari Tasyrik, ini bermakna tempoh untuk melakukan ibadah korban sempena Hari Raya Aidiladha sudah pun tamat.

Kepada mereka yang bakal melakukan ibadah korban, pastinya agihan daging korban akan dibuat kepada golongan fakir miskin dan penduduk setempat, selain untuk diri sendiri.

Sudah tentu akan merasai keenakan daging korban tersebut yang boleh dijadikan hidangan buat seisi keluarga selama beberapa hari ini.

Walaupun sudah dimasak dan dimakan berkali-kali, namun pasti akan masih ada lagi baki daging korban yang disimpan di dalam peti ais. Keadaan itu sedikit sebanyak menggusarkan hati segelintir masyarakat kita.

Tak boleh simpan daging korban lebih 3 hari?
Ini kerana ada pihak menyatakan bahawa daging korban tidak boleh disimpan lebih daripada tiga hari.

Benarkah begitu? Sebenarnya, berapa lamakah tempoh yang dibolehkan untuk kita menyimpan daging korban berkenaan?

USTAZ SYED SHAHRIDZAN

MENJAWAB PERSOALAN TERSEBUT, PENDAKWAH DAN PENULIS, USTAZ SYED SHAHRIDZAN SYED MOHAMED BERKATA, MENYIMPAN DAGING KORBAN LEBIH TIGA HARI PERNAH DILARANG OLEH RASULULLAH SAW.
“Boleh/harus seseorang menyimpan sebahagian daripada daging korban. Rasulullah SAW pernah melarang menyimpan (daging korban) lebih dari tiga hari, kemudian baginda mengizinkannya.

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*