Kawah Gas Darvaza Di Turkemenistan Tak Pernah Padam Sejak 50 Tahun Lalu

Kawah Gas Darvaza Di Turkemenistan Tak Pernah Padam Sejak 50 Tahun Lalu

 

Seperti yang diketahui, munt4han l4va dari gunung berapi merupakan fenomena yang sangat d4syat. L4va yang panas itu sering menjadi perhatian ramai kerana keadaannya yang dilihat ‘unik‘. Pun begitu, tahukah anda bahawa ada yang lebih unik daripada l4va tersebut iaitu sebuah k4wah 4pi yang dikatakan belum padam sejak 50 tahun yang lalu.

Api yang memb4hang di dalam k4wah itu menyebabkannya digelar sebagai ‘pin tu ke n3r4ka’. Terletak di Turkemenistan, Kawah Gas Darvaza dikatakan menerima lebih kurang 10,000 pelancong setiap tahun.

Bagaimana ia terbentuk?

K4wah 4pi tersebut dikatakan telah mula terbentuk pada tahun 1971 setelah ahli geologi Soviet datang ke Gurun Karakum untuk mencari sumber gas. Mereka melakukan penggerudian di atas tanah tersebut namun secara tidak sengaja telah menyebabkan ia run tuh dan membentuk lub4ng besar.

K4wah itu dikatakan berukuran sekitar 230 kaki dengan kedalaman 65 kaki. Tiada sesiapa yang mengalami kec3deraan dalam kejadian tersebut tetapi mereka menghadapi masalah lain iaitu berlakunya pelepasan gas metana daripada k4wah tersebut. Untuk mencegah gas metana b0cor dan ‘terseb4r’ ke atmosfera, ahli geologi tersebut didakwa telah meny4lakan salah satu lub4ng tersebut. Menyangka ia hanya akan terb4kar selama beberapa minggu, namun nampaknya ia tidak padam sehingga ke hari ini.

Bukan itu sahaja, haiwan di padang pasir itu mula m4ti iaitu tidak lama selepas terjadinya pembentukan kawah tersebut. Bimbang keb4karan tersebut boleh meng4ncam kemampuan negara untuk mengembangkan industri gas yang berdekatan, Presiden negara itu, Kurbanguly Berdymukhamedov yang melawat kawah tersebut pada tahun 2010 mengatakan bahawa ia perlu ditutup.

Pun begitu, sehingga hari ini tiada tindakan penutupan yang telah dilakukan. Sebaliknya, kawah api tersebut terus menerima pengunjung dari dalam dan luar negara.

Sumber:siakapkeli

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini
Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*