Hidayah Milik Allah, 37 Ask4r Dan Kom4ndan Korea Masuk Islam Selepas Akui Kebenaran Agama Islam

Hidayah Milik Allah, 37 Ask4r Dan Kom4ndan Korea Masuk Islam Selepas Akui Kebenaran Agama Islam

Perkara yang semamangnya kita tak sangka di mana seorang ask4r Korea dengan hanya melihat orang islam sembahyang, membuatkan diri nya teruja dengan pergerakan solat dan mempraktikan nyer dan ternyata membuatkan ketenangan terhadapnya dan terus masuk islam.

Menjelang keberangkatnnya ke Ir4q di akhir Julai tahun lalu, 37 Askar Korea Selatan memanfaatkan peluang itu sebaik-baiknya untuk terus memeluk agama Islam. Kapten San Jin-Gu adalah salah satu komander Briged-11SF, pasukan keam4nan PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di Ir4q.

Kapten San dan pasukannya bertugas di wilayah Irbil, Ir4q Utara. Saat bertugas di kawasan tersebut, ia sering melihat orang2 muslim solat berjemaah di masjid, kebetulan markas pasukannya berada berhampiran masjid. Ia sangat terpegun dengan gerakan-gerakan solat. Kerana dihinggapi rasa kep3likan, ia mencuba men!ru seluruh gerakan solat dan dipraktik di biliknya sendirian.

Pada saat mempraktikan itulah ia merasakan ada ketenangan, dan perasaan damai dalam hatinya. “Saya menjadi seorang Muslim kerana saya merasa Islam lebih humanistik dan damai berbanding beberapa agama lain. Dan jika anda ingin berkomunikasi dengan penduduk tempatan terhadap pendekatan agama, saya kira ini akan sangat membantu dalam usaha mewujudkan misi perd4maian kita,” kata Son, seorang Askar Korea .

Itulah sebabnya, gerakan2 solat tersebut kemudian ia jadikan program meditasi didalam pasukan yang beliau pimpin (disamping Yoga), dan ternyata sebahagian besar perajurit setelah mempraktikan gerakan2 solat tersebut merasakan hal yang sama, mereka juga merasa lebih tenang dan damai.

Sejak itu Kapten San berinisiatif mempelajari Islam untuk mengenalinya lebih dalam lagi, dan akhirnya dia memutuskan untuk memeluk Islam. Ketika niatnya ingin memeluk Islam disampaikan kepada pr4jurit2nya, ia berkata: “aku telah mencari cahaya kehidupan yg sesungguhnya, aku ingin berada dalam cahaya itu, dan cahaya itu adalah Islam”. Tanpa ia duga, secara spontan 37 per4jurit yang ia pimpin mengangkat tangan mereka, sebagai tanda ikut bersama kom4ndanya – untuk juga memeluk Islam.

Subhanallah-Walhamdulillah-Allahu Akbar!

Sumber:waktusolat

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*