ᴀʟ-Qᴜʀᴀɴ ᴛᴇʀᴛᴜᴀ ʙᴇʀᴜꜱɪᴀ 1,370 ᴛᴀʜᴜɴ. ᴅɪᴛᴜʟɪꜱ ᴀᴛᴀꜱ ᴋᴜʟ!ᴛ ᴋ4ᴍʙɪɴɢ ᴅɪ ᴊᴜᴍᴘᴀɪ

ᴀʟ-Qᴜʀᴀɴ ᴛᴇʀᴛᴜᴀ ʙᴇʀᴜꜱɪᴀ 1,370 ᴛᴀʜᴜɴ. ᴅɪᴛᴜʟɪꜱ ᴀᴛᴀꜱ ᴋᴜʟ!ᴛ ᴋ4ᴍʙɪɴɢ ᴅɪ ᴊᴜᴍᴘᴀɪ

Ditemui Manuskrip Al-Quran Berusia 1,370 Tahun. Ditulis Atas Kul!t K4mbing
Manuskrip Al-Quran tertua, dipercayai berusia 1,370 tahun, ditemui di Universiti Birmingham, England. Manuskrip tersebut sebelum ini berada di perpustakaan universiti itu, namun tiada pihak yang berjaya mengenal pasti jenis tulisan di atas muka suratnya.

Manuskrip Quran berusia lebih 1,300 tahun ditemui, Berita Dunia - BeritaHarian.sg

Ia disimpan bersama koleksi buku dan dokumen lain dari Asia Barat. Manuskrip itu dikenal pasti Al-Quran selepas seorang penyelidik kedoktoran, Alba Fedeli meneliti muka surat yang terdapat di dalamnya, lapor BBC. Fedeli kemudian memutuskan untuk menjalankan ujian radiokarbon.

Subhanallah! Gambar Al-Quran Berusia 1,370 Tahun Yang Ditulis Antara 3 khalifah Pertama Ditemui !!!

Hasil ujian dijalankan unit radiokarbon Universiti Oxford kemudian mendapati manuskrip yang ditulis atas kulit kambing atau biri-biri itu sebagai Al-Quran tertua. Ujian juga menunjukkan 95 peratus kulit yang digunakan tersebut berasal dari antara tahun 568 dan 645 Masehi. Manuskrip tersebut mengandungi sebahagian surah Al-Quran dari juzuk 18 hingga 20.

Sumber: astro awani

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*