LUBANG BESAR ‘MISTERI’ D! TENGAH PADANG PASIR JUTAAN TAHUN, DLGEL4R ‘PENJ4RA SY4ITAN’

LUBANG BESAR ‘MISTERI’ D! TENGAH PADANG PASIR JUTAAN TAHUN, DLGEL4R ‘PENJ4RA SY4ITAN’

Telaga Barhout (Well of Barhout), lubang misteri di timur Yaman ini dipercayai dikenali sebagai ‘penjara syaitan’ kerana bau busukNYA yang muncul dari kedalaman lubang tersebut.

Ia terletak di sebuah padang pasir di wilayah Al-Mahra yg berada sekitar 1,3k kilometer daripada ibu negara, Sanaaa.

Lubang misteri berkenaan dipercayai mempunyai kedalaman sekitar 100 hingga 250 meter, selain mempunyai kelebaran seluas 30 meter, tulis News.com.au.

Menurut portal ini, pegawai negara itu sendiri tidak mengetahui apakah yg terletak di dasar telaga berkenaan.

“Ia amat dalam. Kami tak pernah sampai ke dasar telaga kerana hanya ada sedikit oksigen serta tiada pengudaraan,” kata Salah Babhair, Ketua Pengarah Badan Tinjauan Geologi dan Sumber Mineral Mahra.

“Kami telah melawat kawasan itu dan memasuki telaga berkenaan sedalam 50 hingga 60 meter. Kami perasan perkara pelik di dalam. Kami juga hidu sesuatu yg pelik.. Ia situasi yg misteri,” tambahnya.

Hanya sedikit yg dapat dilihat daripada tebing telaga itu melainkan kumpulan burung2 yg terbang keluar masuk daripada kedalaman berikutan kekurangan cahaya matahari yg dapat menembus jauh ke dalam lubang berkenaan.

Videografer yg cuba merakam perigi itu daripada jarak dekat mendakwa ia hampir mustahil untuk dirakam.

Kata Babhair, Telaga Barhout itu dipercayai sudah berusia jutaan tahun dan memerlukan kajian lebih mendalam.

“Lokasi ini perlukan lebih kajian dan siasatan,” katanya seperti dipetik News.com.au.

Sementara itu, penduduk tempatan percaya, objek berdekatan telaga misteri itu boleh disedut ke dalam lubang ng dipercayai dihuni makhluk ghaib termasuk jin.

Sumber: News.com.au, South China Morning Post,siakapkeli

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*