Mari Kita Kenali Penceramah Terkenal Selain UAI, Iaitu Ustaz Wadi Annuar

Mari Kita Kenali Penceramah Terkenal Selain UAI, Iaitu Ustaz Wadi Annuar

Siapa Ustaz Wadi Annuar (UWA)? Empunya nama sebenar Mohamad Wadi Annuar Ayub yang memiliki lebih 390,000 pengikut di laman Instagram (IG), ustazwadiannuar_official ini adalah seorang penceramah agama dan pendakwah bebas di Malaysia.

Biodata

Nama penuh: Mohamad Wadi Annuar bin Ayub

Nama popular: Ustaz Wadi Annuar, Ustaz Wadi Anuar, UWA

Umur: 38 tahun (2021)

Asal: Negeri Kedah

Tarikh lahir: 20 September 1983

Pendidikan: Kelulusan Jurusan Syariah & Bahasa Arab, Institut Fatah Islami, Damsyik, Syiria
Kerjaya: Penceramah Agama, Pendakwah Bebas

Menetap di Sungai Petani, Kedah, pendakwah yang membina pengaruh kuat di platform media sosial Instagram dengan catatan lebih 390,000 pengikut menerusi nama akaun ustazwadiannuar_official ini merupakan pengasas kepada institusi pendidikan dan kebajikan, Akademi Darul Iftak (ADI).

Namanya pernah tular di media rentetan kemalangan jalan raya yang menimpanya pada 3 Januari 2018 yang mengakibatkan dia berada dalam keadaan kritikal sebagai penumpang hadapan.

Rakan seperjuangannya, Mohd Murtadza yang memandu kenderaan pelbagai guna (MPV) Nissan Grand Livina itu bagaimanapun meninggal dunia 10 hari kemudian, manakala rakan Murtadza, Muhd Hambali Zulkifli, serta bapa kepada Murtadza, Mohd Yussof Ahmad sebagai penumpang belakang, mengalami kecederaan ringan.

Latar Belakang Dan Pengalaman
1. Pernah menjadi pengetua Maahad Tahfiz Al-Annuar dari tahun 2016 hingga 2018.

2. Berkhidmat sebagai guru sekolah menengah di sekolah swasta dan sekolah agama bantuan kerajaan dari 2008 hingga 2015.

3. Pemegang tauliah mengajar di negeri Kedah.

4. Pernah dijemput sebagai panelis untuk rancangan Al-Kuliyyah yang bersiaran di saluran TV3.

5. Selebriti TV Al HIjrah rancangan Semusim Di Barzakh.

6. Penceramah di stesen radio IKIM FM.

7. Bergiat sebagai penceramah di masjid-masjid besar, antaranya Masjid Negara Kuala Lumpur, Masjid Negeri Sultan Abdul Aziz Syah Alam, Masjid Al-Bukhari (Alor Setar, Kedah), Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah (Bukit Jelutong), Masjid Al-Falah Usj 9, Masjid At-Takwa (Bertam Indah, Pulau Pinang), Masjid Negeri Pahang (Sultan Ahmad Syah), Masjid Negeri Terengganu (Sultan Abidin), Masjid Sheikh Abdullah Fahim (Kepala Batas. Pulau Pinang) dan Masjid Khalid Al-Walid (Kementerian Pertahanan Malaysia, Kementah).

8. Sukarelawan di Rumah Anak Yatim, Kg. Che Bema selama setahun pada 2013.

9. Sukarelawan Skuad Bantuan Banjir Besar Kuala Krai 2015.

10. Penyelaras Dana Sumbangan Fakir Miskin, Hari Raya Sungai Petani 2015-2016.

11. Penjawat posisi pengerusi bagi NGO Ikatan Ilmuwan Islam Kedah (Islami).

12. Terlibat dalam Jawatankuasa NGO Penawar Kedah.

Gambar

Sumber: Detik Kini Viral

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*