Viral! Kisah Benar ,Seorang Penggali Kubuur Lih4t Az4b Orang Meningg4l Yang M3nsy!ritkan Allah, M4y4tnya Dihin4kan. SubhanAllah..

Viral! Kisah Benar ,Seorang Penggali Kubuur Lih4t Az4b Orang Meningg4l Yang M3nsy!ritkan Allah, M4y4tnya Dihin4kan. SubhanAllah..

Gemp4rr ..Kisah Benar ,Seorang Penggali Kubuur Lih4t Az4b Orang Meningg4l Yang M4y4tnya Dihin4kan.

Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubuur dan mencuri kain kafan untuk dijual. (foto cover: ilustrasi, sumber)
Pada suatu hari, pemuda itu berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah SWT.

Dia berkata; “Sepanjang aku menggali kubuur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayaat-mayaat tersebut” .

“Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keeji itu dan ingin sekali bertaubat,” kata dia menyesaal.

Yang pertama, ia melihat mayaat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi apabila menggali semula kubuurnya pada waktu malam, wajah si maayat berubah membelakangkan kiblat.

“Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?” tanya pemuda itu.

“Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyiriikkan Allah SWT sewaktu hidupnya. Lantaran Allah SWT menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membedakan mereka daripada golongan muslim yang lain,”jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi; ” Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahat. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubuur mereka, aku melihat wajah mereka telah berubah menjadi buuruk. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?”

Jawab ahli ibadah tersebut; ” Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan salat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya salat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika salatnya sempurna, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain.”

Pemuda itu menyambung lagi: ” Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayaatnya kelihatan seperti biasa saja. Apabila aku menggali kubuurnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu” .

Jawab ahli ibadah tersebut ” Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda,” balas ahli ibadah itu lagi.

Golongan keempat, melihat mayaat yang jasaadnya bertukar menjadi batu bulat yang hi t4m warnanya. Mengapa terjadi begitu?

“Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang durhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah SWT sama sekali tidak ridha kepada manusia yang menderhakai ibu bapaknya” .

Ia juga melihat mayaat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya.

Mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari.

Bukankah Rasulullah SAW pernah bersabda, bahwa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umatnya.

Kemudian golongan yang keenam yang dilihat, sewaktu siangnya lahaatnya kering kerontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubuur itu, mayaat tersebut terapung dan lahatnya dipenuhi air hi t4m yang amat bu suk baunya.

“Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya,” jawab ahli ibadah tadi.

Dan golongan terakhir yang dilihat adalah mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. ” Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?” tanya pemuda itu lagi.

Mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka.

Inilah golongan yang beroleh keridhoan dan kemuliaan di sisi Allah SWT baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah maatinya.

Akhir Kata
Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah kita datang dan kepada-Nya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta walaupun amalan sebesar zarah. Wallahu a’lam (Dan Allah Lebih Tahu atau Mahatahu)

Sumber Dan Rujukan Oh Bikin Heboh

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*