Saintis Temui “Sesuatu” 2KM Di Bawah Lapisan Ais Kutub Selatan 

Saintis Temui “Sesuatu” 2KM Di Bawah Lapisan Ais Kutub Selatan 

 

Walau zaman dah moden tapi byk lagi isi dunia yg penuh misteri. Ini menjadi motivasi kepada sekumpulan saintis untuk membuat kajian di Antartika dan akhirnya selepas berbelas tahun, mereka temui “sesuatu” yang mengejutkan2km di bawah lapisan ais yang tebal itu. Sangat menakutkan. Subhanallah. ??

Gunung Berapai Terkambus

Saintis berjaya menemui satu kawasan besar gunung ber4pi di permukaan Bumi. yang berada dua kilometer di bawah permukaan luas lapisan ais yang menyelimuti kawasan luas Antartika.

Penyelidikan yang dijalankan oleh pasukan penyelidik dari Universiti Edinburgh, Scotland, telah menemui hampir 100 gunung berapi – yang paling tinggi adalah setinggi Gunung Eiger, yang tingginya hampir 4,000 meter di Switzerland.

Perkara yang paling terkenal dari Gunung Eiger adalah bahagian utaranya yang berupa batuan dan ais setinggi 1,800 meter. Bahagian tersebut bernama Eigerwand atau Nordwand, bahagian utara terbesar di Alpen. Para ahli geologi berkata, , kemungkinan besar wilayah itu akan menjadi kawasan paling padat gunung berapi di dunia, lebih besar dari Afrika Timur, di mana Gunung Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot dan semua gunung berapi aktif lain tertumpu.

Letusan akan buatkan ais cair

Aktiviti dari gunung berapi boleh menimbulkan kesan yang membimb4ngkan, kata para ahli geologi. Apa yang men4kutkan adalah l3tusan gunung-gunung berapi ini akan semakin memberi kesan bu ruk kepada pencairan ais di sana. Dan hasilnya kemungkinan ada bandar besar di dunia yang bakal ditengg3lami air.

“Jika salah satu gunung berapi ini mel3tus, perkara itu selanjutnya boleh mer0sakkan lapisan ais bahagian barat Antartika,” kata Robert Bingham, dari Universiti Edinburgh, kepada Guardian. Apa pun yang menyebabkan pencairan ais – yang pasti akan berlaku l3tusan – kemungkinan akan mempercepatkan aliran ais ke laut.”

Persoalannya adalah, seberapa aktifkah gunung berapi ini?

Itu adalah sesuatu yang perlu kita perlu pastikan secepat mungkin. Kaji selidik Gunung Berapi Edinburgh, yang dilaporkan dalam siri penerbitan khas Geological Society, antaranya mengkaji bahagian bawah lapisan ais Antartika barat.

Puluhan gunung berapi telah ditemui

Setelah pasukan itu berjaya mengumpulkan hasilnya, dilaporkan ada 91 gunung berapi baru yang sebelumnya tidak pernah diketahui. Sebelum ini mereka telah menemui sebanyak 47 gunung berapi. Gunung berapi yang baru ditemui mempunyai ketinggian dari 100 m hingga 3,850 m.

Kesemuanya diliputi lapisan ais tebal yang kadang-kadang terletak pada lapisan yang tebalnya lebih 4km di rantau itu. Gunung berapi itu aktif dan tertumpu di kawasan yang dikenali sebagai pecahan Antartika barat, yang membentang 3,500 km dari pentas ais Antartika Ross menuju Semenanjung Antartika.

Sumber:kifarahmedia

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*