Ratusan keping Syiling Emas 1100 tahun Zaman Kekhalifahan Abbasiyah Ditemui.

Ratusan keping Syiling Emas 1100 tahun Zaman Kekhalifahan Abbasiyah Ditemui.

 

 

Ratusan duit syiling emas telah dijumpai oleh remaja Israel yang menjadi sukarelawan di tempat penggalian di Negara H4r4m Isr4el. Sebanyak 425 syiling emas berusia 1,100 ditemui dalam satu tembikar.

Emas berusia ribuan tahun seberat 845 gram dijumpai di sebuah kawasan yang dulunya merupakan bagian dari kekhalifahan Abbasiyah. Pada masa lalu pemilik meletakkannya di salah satu periuk dan menguburkannya di tanah.

Pakar mengatakan nilainya cukup untuk membeli rumah mewah semasa pemerintahan Khilafah Abbasiyah.

Yang masih misteri ialah siapa pemilik duit syiling itu dan mengapa dia tidak mengambil duit syiling emas itu.

“Orang yang mengubvrkan harta ini 1,100 tahun yang lalu, mesti berharap suatu hari harta ini akan diambil. Sebenarnya, tembikar ini ditanam dengan paku, dengan harapan tembikar itu tidak berubah tempatnya, ”kata pengarah penggalian dari Lembaga Antikuiti Isra3l, Liat Nadav-Ziv dan Elie Haddad.

Nadav-Ziv dan Haddad menggambarkan menemui beratus-ratus syiling emas, termasuk sangat jarang.

“Kami hampir tidak pernah menemui syiling seperti ini dalam penggalian arkeologi, kerana emas sangat berharga dan logam ini mula dicetak semula secara turun temurun,” kata Nadav-Ziv dan Haddad.

Remaja yang mencari harta karun, Oz Cohen, mengatakan, “Itu luar biasa. Saya menggali dan melihat apa yang kelihatan seperti daun nipis. Ketika saya melihat lebih dekat, ternyata duit syiling emas. ”

Robert Kool, seorang ahli koin, mengatakan selain ratusan syiling emas, potongan emas yang lebih kecil juga dijumpai, yang mungkin telah digunakan sebagai “perubahan”.

Dia menambahkan salah satu duit syiling yang dijumpai dicetak di Constantinople (sekarang Istanbul) semasa era Kaisar Byzantine Theopilos.

Menurut Kool, ini adalah salah satu bukti fizikal persaingan antara kedua kerajaan. Kekhalifahan Abbasiyah muncul sebagai kekuatan menggantikan dinasti Umayyah pada tahun 750.

Pusat khalifah berada di Baghdad, yang kini menjadi ibu kota Iraq. Era keemasan dicapai, antara lain, ketika Khalifah Harun al-Rashid berkuasa pada tahun 786-809.

Era kekhalifahan Abbasiyah berakhir setelah pencerobohan Mongol pada tahun 1258. []

SUMBER: REUTERS via islampos via kongsiinfo.com

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*