Kaitan Satu Hadis Dengan Fenomena Cuaca Arab Saudi Pada Disember Tahun Ini, SubhanAllah..

Kaitan Satu Hadis Dengan Fenomena Cuaca Arab Saudi Pada Disember Tahun Ini, SubhanAllah..

Suhu terl4mpau s3juk dijangka landa Arab Saudi. Adakah ianya mempunyai kaitan dengan satu hadis yang ada menyebut perkataan s4lji. Sebagai umat Islam kita wajib percaya kepada hari ki4mat iaitu Rukun Iman yang ke enam. Ianya akan terjadi namun bila kejadian tersebut berlaku adalah rahsia Allah SWT bahkan Nabi Muhammad saw sendiri tidak tahu bila ianya akan berlaku, namun tedapat banyak hadis yang memberikan petanda dekatnya berlaku hari ki4mat tersebut. Antara hadisnya adalah kemunculan Im4m M4hdi yang akan memimpin umat manusia akhir zaman merupakan salah satu petanda bahawa dunia di akhir zaman.

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Akan berp3rang tiga pihak di sisi Kaabah, kesemuanya dari kalangan putera Raja. Tidak ada seorangpun yang bakal beroleh takhta yang direbvtkan. Kemudian muncul p4nji hit4m dari arah Timur, maka mereka mem3rangi kamu dengan pep3rangan yang kamu tidak pernah hadapi. (Kemudian Nabi S.A.W menyebutkan beberapa perkara yang tidak diingati perawi.) Sekiranya kamu sempat dengannya maka berbaiahlah padanya sekalipun terpaksa merangk4k di atas s4lji. Kerana sesungguhnya dialah kh4lifah Allah al-M4hdi.”

[Hadis Riwayat Ibn Majah]
Adakah kita kini sedang menghampiri zaman yang telah disebutkan oleh Junjungan besar Nabi Muhammad Rasulullah SAW pada 1400 tahun yang lalu sepertimana yang disebut dalam hadith di atas. Sekiranya kita berada di zaman sahabat, sudah tentu kita akan berfikir bagaimanakah salji boleh turun di kawasan padang pasir yang pan4s ini. Namun, kini ianya bukan satu perkara yang p3lik lagi kerana s4lji sememangnya pernah turun di Wilayah utara Arab Saudi.

S4lji pernah turun di wilayah utara Arab Saudi pada Januari 2020. – Foto Twitter

RIYADH – Arab Saudi dijangka dil4nda dengan cuaca suhu mel4mpau sehingga mencecah ke paras sifar darjah Celsius pada musim sejuk yang dijangka bermula pada Disember tahun ini.

Menurut seorang jurucakap Pusat Meteorologi Kebangsaan negara itu, Hussein Al-Qahtani, stesen televisyen satelit Al-Ekhbariya baru-baru ini bahawa petunjuk awal menunjukkan bahawa musim paling s3juk akan melanda Arab Saudi.

Beliau berkata, suhu juga kemungkinan akan j4tuh di bawah sifar darjah dalam musim s3juk itu.

Katanya, dunia kini mengalami fen0mena suhu ekstr3m yang turut menjej4skan negara beraja tersebut.

Pada musim pan4s lalu, pusat meteorologi negara tersebut mencatatkan suhu 53 darjah Celsius di beberapa buah wilayah Arab Saudi, tambah Al-Qahtani.

Menurutnya lagi, hujan yang tidak dijangka juga pernah berlaku di beberapa kawasan di selatan ibu negara Arab Saudi, Riyadh.

Justeru, katanya, dijangkakan negara itu menyaksikan penurvnan suhu ketika musim s3juk.

Pada awal bulan ini, banyak wilayah di negara beraja tersebut menyaksikan hujan pada kadar sederhana dan lebat sehingga mencetuskan ribvt p3tir akibat Sikl0n Tropika Shaheen yang melanda Oman.

Pada Januari lalu, suhu di wilayah Asir, Arab Saudi j4tuh kepada -2 darjah Celsius berikutan cuaca s3juk sehingga mengakibatkan salji turvn.

Salji juga turvn pada Januari tahun lalu sehingga mengubah sebahagian besar gurun termasuk di kawasan pergunungan Tabuk, barat laut Arab Saudi menjadi putih ekoran salji. – Agensi

Sama-sama kita perbanyakkan amal ibadah kita kepada Allah SWT dalam apa jua keadaan agar kita sentiasa bersedia menghadapi hari akhir kita walau dalam apa jua keadaan. Hidup hanya sementara, namun akhirat yang kekal selama-lamanya. Semoga kita semua berada di bawah lindungan rahmat Allah SWT sentiasa dan dijauhkan perkara-perkara yang mungkar. Allahuakbar, Yang Maha Pemurah lagi yang Maha Menyayangi.

Sumber: Sinar Harian

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*