ᴊᴇɴ4ᴢ4ʜ ʀɪɴɢᴀɴ ᴍᴀᴄᴀᴍ ᴅᴀᴜɴ ᴋᴇʀɪɴɢ… ʙɪᴀʀ ᴘᴜɴ ᴊᴇɴ4ᴢᴀʜ ᴅɪᴋᴇʙᴠᴍɪᴋᴀɴ ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ ᴍᴀɢʜʀɪʙ ᴛᴇᴛᴀᴘɪ ᴋᴇᴀᴅᴀᴀɴ ᴍᴀʟᴀᴍ ɪᴛᴜ ꜱᴇᴏʟᴀʜ-ᴏʟᴀʜ ᴛᴇʀᴀɴɢ-ʙᴇɴᴅᴇʀᴀɴɢ

ᴊᴇɴ4ᴢ4ʜ ʀɪɴɢᴀɴ ᴍᴀᴄᴀᴍ ᴅᴀᴜɴ ᴋᴇʀɪɴɢ… ʙɪᴀʀ ᴘᴜɴ ᴊᴇɴ4ᴢᴀʜ ᴅɪᴋᴇʙᴠᴍɪᴋᴀɴ ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ ᴍᴀɢʜʀɪʙ ᴛᴇᴛᴀᴘɪ ᴋᴇᴀᴅᴀᴀɴ ᴍᴀʟᴀᴍ ɪᴛᴜ ꜱᴇᴏʟᴀʜ-ᴏʟᴀʜ ᴛᴇʀᴀɴɢ-ʙᴇɴᴅᴇʀᴀɴɢ

 

Kisah Urusan Pengebvm1an Jen4zah T4npa Waris, Ringan Umpama Daun Kering..Subhanallah, Maha Suci Allah..

Baru sahaja ingin berlalu ke kereta, tiba-tiba rakan sekerja meminta bantuan Haikal, satu lagi jen4zah yang baru tiba. Hari ini rutin harian Haikal agak sibuk, dari pagi hingga ke petang sudah lima jen4zah dia uruskan untuk upacara pengebumian. Keadaan m4yat amat t3ruk kerana terlibat dalam kem4langan l4nggar lari.

Urus Jen4zah Tanpa Waris

Biar pun lelah, Haikal cuba melawan perasaannya. Lagi pun memang ini tanggungjawabnya dalam menguruskan jen4zah yang tidak mempunyai waris. Sudah hampir 10 tahun dia bergelumang dengan bidang tugas ini. Selain Haikal, dia turut dibantu oleh beberapa staf pejabat agama yang lain. Tanpa berlengah, setibanya di hospital, Haikal terus ke bilik m4yat dan mengambil m4yat tadi untuk diuruskan.

Melihat keadaan m4yat, Haikal jatuh kasihan kerana terdapat banyak luk4 dan kesan jahitan kerana m4ngsa dipercayai dil4nggar sebuah lori. Maklumlah dia pes4kit m3ntal, pemandu lori tersebut meninggalkan dia begitu sahaja. Badannya yang tegap dan gemuk membuatkan badannya kelihatan amat bengkak. Segala urusan berlangsung seperti biasa, setelah selesai mandi seterusnya jen4zah dikapankan sempurna. Tiada perkara di luar dugaan berlaku.

Luar Biasa

Allah itu Maha Besar. Ketika mahu mengangkat jen4zah ke kereta jen4zah, satu kejadian luar biasa berlaku. Mulanya Haikal memarahi orang yang tidak bertanggungjawab yang memakir kenderaan betul-betul di depan bilik m4yat. Situasi ini membuatkan mereka perlu mengangkat jen4zah hampir 200 meter untuk sampai ke van jen4zah. Tetapi saat diangkat menggunakan pengusung, Haikal jadi keliru. Mana tidaknya, jen4zah yang mungkin beratnya hampir 100 kilogram, teras cukup ringan, umpama daun kering. Tetapi Haikal hanya mendiamkan diri.

Jen4zah Terlalu Ringan

Seterusnya setibanya di tanah perkvburan, tanpa membuang masa Haikal dan rakan-rakannya mengangkat jen4zah ke kvburan. Masih sama, jen4zah sangat ringan seolah-olah tidak mengangkat apa-apa. Biar pun jen4zah dikebvmikan selepas maghrib tetapi keadaan malam itu seolah-olah terang-benderang.

Paling ketara ketika menurunkan jen4zah ke liang l4had, bauan harum menerpa seluruh kawasan tanah perkubvran. Masing-masing yang datang kelihatan takjub dengan segala yang berlaku. Mungkin ketika di dunia, almarhum diuji Allah kerana mengidap peny4kit m3ntal.

Pengakhiran lelaki ini cukup indah sekali apabila m4yatnya menjadi terlalu ringan dan liang lah4dnya berbau harum. Masya-Allah. Benarlah orang g1la atau pesakit m3ntal ini tiada d0sa kerana gugur dari segi syarak. Sudah tentu segala keistimewaan ini Allah kurniakan pada yang berhak.

Sumber : Realiti Insan via majalah-harian.com

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*