ᴢɪᴋɪʀ ᴋʜᴜꜱᴜꜱ ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ ꜱᴏʟᴀᴛ ᴍᴀɢʜʀɪʙ, ꜱᴜʙᴜʜ ᴅᴀɴ ᴀꜱᴀʀ ʙᴇꜱᴀʀ ᴘᴀʜᴀʟᴀɴʏᴀ

ᴢɪᴋɪʀ ᴋʜᴜꜱᴜꜱ ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ ꜱᴏʟᴀᴛ ᴍᴀɢʜʀɪʙ, ꜱᴜʙᴜʜ ᴅᴀɴ ᴀꜱᴀʀ ʙᴇꜱᴀʀ ᴘᴀʜᴀʟᴀɴʏᴀ

 

Dari Abdurrahman bin Ghanm radhiyallahu ‘anhu; Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

“Barangsiapa yang telah berkata sebelum dia beredar dan [sebelum dia] membengkokkan kakinya daripada solat Maghrib dan Subuh :

لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ، يُحْيِي وَيُمِيتُ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
“Tidak ada Tuhan yang berhak diibadahi kecuali Allah dan tidak ada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya lah seluruh kerajaan dan segala pujian. Di tangan-Nya segala kebaikkan, Dzat Yang menghidupkan dan mematikan. Dia adalah Maha kuasa atas segala sesuatu”

sebanyak sepuluh kali, nescaya telah dituliskan buatnya bagi setiap satu kali akan sepuluh kebaikkan, dan telah dihilangkan daripadanya akan sepuluh kejahatan, diangkat buatnya akan sepuluh darjat, zikir tersebut menjadi benteng [untuknya] daripada setiap yang dibenci, menjadi benteng daripada syaitan yang direjam, tidak akan halal bagi dosa untuk mendapatkannya, melainkan [dosa] menyekutukan [sesuatu dengan Allah] dan dia telah termasuk daripada seafdhal-afdhal manusia dari sudut amalan melainkan mengucapkan [ucapan] yang lebih afdhal daripada apa yang telah diucapkan olehnya”. Hadis ini telah diriwayatkan oleh al-Imam Ahmad

[Musnad al-Imam Ahmad 7/4069 (Musnad al-Syamiyyin, Hadith Abdur Rohman Ibnu Ghonm al-Asy’ariyy Radhiyallahu ‘Anhu, Hadith ke-18273

#ustazwadiannuar #zikir #hadith

Kredit Ustaz Wadi Anuar

Sumber: Facebook Sufyah’Aisyah Mu’min Syafyah’Aina Muhaymin

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*