Setelah Hilang Selama 90 Tahun, Muncul Lagi! Isi Didalamnya Buat Ramai Terkedu

Setelah Hilang Selama 90 Tahun, Muncul Lagi! Isi Didalamnya Buat Ramai Terkedu

 

Penjaga perairan Cuba mengumumkan bahawa mereka telah dikejutkan dengan kemunculan sebuah kapal yang timbul dari dasar laut dan hanyut menuju ke sebuah pulau.

Kapal tersebut dikatakan sebagai SS Cotopaxi iaitu sebuah kapal wap yang telah dilaporkan hilang pada Disember 1925 dan sejak tersebarnya kisah-kisah aneh yang terjadi di segitiga bermuda.

Pihak berkuasa Cuba melihat kapal itu untuk pertama kalinya pada tanggal 16 Mei, berdekatan kawasan sempadan tentera, Barat Havana. Mereka membuat banyak usaha yang gagal untuk berkomunikasi dengan para kru, dan akhirnya ditunda oleh tiga kapal patrol untuk memeriksa kapal itu.

Apa yang dijumpai di dalam kapal ini?

Tidak ada anak kapal di atas kapal dan kapal tampaknya telah ditinggalkan selama beberapa dekad, patrol mendakwa bahawa kapal ini sememangnya kapal pengangkut barang yang hilang pada tahun 1925.

Ketika mereka sampai ke kapal itu, mereka terkejut apabila mengetahui bahawa kapal adalah benar-benar sebuah kapal hampir berusia 100 tahun yang diidentifikasi sebagai Cotopaxi, nama yang terkenal dan dikaitkan dengan misteri Segitiga Bermuda.

Pencarian yang lengkap kapal membawa kepada penemuan buku catatan kapten kapal. Melihat isi dalamnya memang sah kapal ini benar-benar berkaitan dengan perusahaan Clinchfield, pemilik SS Cotopaxi, tetapi tidak membawa petunjuk tentang apa yang terjadi pada kapal selama 90 tahun.

Ahli sejarah Cuba, Rodolfo Salvador Cruz, percaya bahawa buku catatan Kapten itu adalah asli. Dokumen ini penuh dengan maklumat yang berharga mengenai kehidupan para kru sebelum hilangnya kapal, tetapi catatan berhenti tiba-tiba pada tanggal 1 Desember 1925.

Pada 29 November 1925 SS Cotopaxi berangkat ke Charleston, South Carolina, dan menuju ke Havana, Cuba.

Kapal ini mempunyai kru sebanyak 32 orang, di bawah penyeliaan Kapten W. J. Meyer, dan membawa kargo 2340 ton batu bara. Kapal ini dilaporkan hilang dua hari kemudian, dan tidak pernah terdengar selama hampir 90 tahun.

Wakil Presiden dari Dewan Menteri, General Abelardo Colomé, mengumumkan bahwa pihak berkuasa Cuba akan melakukan penyelidikan menyeluruh untuk menelaah misteri hilangnya kapal dan kemunculan.

“Itu sangat penting bagi kita untuk memahami apa yang terjadi. Insiden tersebut mampu menjadi benar-benar buruk bagi ekonomi kita, jadi kita perlu memastikan bahawa hilangnya kapal seperti ini tidak terjadi lagi.

”Waktunya telah tiba untuk memecahkan misteri Segitiga Bermuda, sekali dan untuk semua.” tambah beliau

Segitiga Bermuda adalah sebuah wilayah bebas didefinisikan yang meliputi daerah antara Miami, Puerto Riko dan Bermuda, pulau ini ialah pulau di mana ribuan kapal dan pesawat telah menghilang dalam keadaan misteri.

Budaya popular menyatakan bahawa segala kehilangan telah disebabkan oleh fenomena paranormal dan super natural, atau aktiviti dari makhluk luar bumi.

Satu penjelasan, bahkan mereka menyalahkan sisa teknologi dari mitos benua hilang Atlantis.

Meskipun populariti tentang teori-teori aneh ini, kebanyakan ilmuwan bahkan tidak mengakui kewujudan Segitiga Bermuda, dan menyalahkan kesalahan manusia dan fenomena alam untuk penghilangan yang terjadi.

Kemunculan misteri SS Cotopaxi bagaimanapun, sudah menghasilkan banyak minat dalam bentuk ilmiah dan mampu mendorong beberapa ahli untuk berubah fikiran terhadap kejadian itu.

Sumber : kakiviral

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*