ɴɪᴛɪᴢᴇɴ ꜱᴇʙ4ᴋ ᴛᴇɴɢᴏᴋ ᴠɪᴅᴇᴏ ᴋᴀɴᴀᴋ ᴋᴀɴᴀᴋ ɪɴɪ ᴛᴇʀᴛɪᴅᴜʀ ꜱᴀᴍʙɪʟ ᴍᴇᴍᴇʟᴠᴋ ɢᴜɴɪ ᴄᴀʀɪ ʙᴀʀᴀɴɢ ᴋᴇʀᴀɴᴀ ʟᴀᴘ4ʀ

ɴɪᴛɪᴢᴇɴ ꜱᴇʙ4ᴋ ᴛᴇɴɢᴏᴋ ᴠɪᴅᴇᴏ ᴋᴀɴᴀᴋ ᴋᴀɴᴀᴋ ɪɴɪ ᴛᴇʀᴛɪᴅᴜʀ ꜱᴀᴍʙɪʟ ᴍᴇᴍᴇʟᴠᴋ ɢᴜɴɪ ᴄᴀʀɪ ʙᴀʀᴀɴɢ ᴋᴇʀᴀɴᴀ ʟᴀᴘ4ʀ

 

Dalam kita menjalani kehidupan, ada antara kita yang tempuhinya dengan cara berbeza. Mungkin ada yang makan minumnya sudah tersedia. Namun di satu sudut, ada yang terpaksa kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Tempat tidur pula, ada yang beralaskan tilam empuk manakala ada pula yang terpaksa beralaskan lantai simen.

Dan ada yang terpaksa sejak kecil sudah mengerahkan kudrat dan tenaga demi mencari rezeki. Berbeza dengan kanak kanak lain yang sepatutnya pada usia ini berada di sekolah belajar dan bermain bersama rakan rakan, seorang kanak kanak di Indonesia ini telah meng0rbankan masa kanak kanaknya demi sesuap nasi.

Baru baru ini tular satu video di laman sosial video berdurasi 15 saat yang menunjukkan seorang kanak kanak berasal dari Indonesia ini telah duduk tertidur dengan beralaskan guni yang berisi barang barang terpakai. Video kanak kanak tersebut telah mendapat perhatian dari warganet dengan lebih 22000 perkongsian dan peroleh lebih 19000 tanda suka.

Menerusi video terbabit dapat dilihat reaksi masyarakat sekeliling yang sebakk melihat kanak kanak tersebut. Ada antara mereka yang cuba mengejutkan dia dari tidur, dengan pangillan ‘adik’ namun mungkin akibat terlalu lapar dan penat, kanak kanak ini langsung tidak sedar walaupun telah dipanggil berulang kali.

Tidak dapat dipastikan nama dan siapa sebenarnya kanak kanak ini. Namun, moga ada sedikit pengajaran dari perkongsian ini. Menerusi laman facebook dimana video ini dikongsikan, rata rata warganet sebakk melihat keadaan kanak kanak ini. Antara komen dari netizen,

Abdul Latief “Ya 4llah, saat buka dan menonton air mataku mengaliir menanngis sediih,sungguh menyayat haati ,ya Allah semoga anak tersebut diberikan kesehatan kekvatan dan semoga kelak dewasa jadi anak yang mapan dan bahagia. lindungilah dia ya Allah”

Rrifana Rrifana “Ya 4llah lindungillah anak anak hamba kemanapun mereka melangkah, Jauhkanlah dari segala yang tak di inginkan. Amin”

Sumber FB Status Whatsapp

Bagi kita yang serba serbinya cukup, dengan masih ada kedua ibu bapa, mendapat pendidikan yang sempurna, tempat tinggal yang baik dan makan minum semuanya tersedia wajar bagi kita untuk sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang ada pada kita. Disamping itu jangan dlupakan mereka yang berada di dalam kesusahan. Jika ada kesempatan untuk bersedakah, maka lakukanlah.

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*