ꜰᴏꜱɪʟ ᴜʟ4ʀ ᴅᴀʟᴀᴍ ᴋɪꜱᴀʜ ɴᴀʙɪ ᴀᴅᴀᴍ ᴅᴀɴ ʜᴀᴡᴀ 113 ᴊᴜᴛᴀ ᴛᴀʜᴜɴ ᴅɪᴛᴇᴍᴜɪ

ꜰᴏꜱɪʟ ᴜʟ4ʀ ᴅᴀʟᴀᴍ ᴋɪꜱᴀʜ ɴᴀʙɪ ᴀᴅᴀᴍ ᴅᴀɴ ʜᴀᴡᴀ 113 ᴊᴜᴛᴀ ᴛᴀʜᴜɴ ᴅɪᴛᴇᴍᴜɪ

 

Sekumpulan saintis antarabangsa buat pertama kalinya berjaya menemui satu fosil ular berkaki empat di Brazil yang dianggarkan berusia kira-kira 113 juta tahun. Media Britain pada Jumaat melaporkan penemuan terbaharu mengenai spesis ular purba ini dipercayai merupakan lelulur nenek moyang kepada generasi ular zaman moden.

Menurut kajian yang diketuai para saintis dari Britain dan Jerman, spesis dikenali sebagai Tetrapodophis amplectus ini hidup ketika awal zaman batu kapur iaitu kira-kira 100 hingga 146 juta tahun lalu. Spesis ini dikatakan mempunyai banyak persamaan ciri ular klasik seperti hidung pendek, tempurung kepala dan badan yang panjang, bersisik, gigi bertaring dan rahang mudah lentur untuk menelan m4ngsa besar.

Ditemukan, Fosil Ular ‘Aneh’ Berkaki 4 Berusia 113 Juta Tahun – Global Liputan6.com

Ditemukan, Fosil Ular 'Aneh' Berkaki 4 Berusia 113 Juta Tahun - Global Liputan6.com

Difahamkan, spesis ular berkaki empat ini tidak pula menggunakan kakinya itu untuk bergerak, sebaliknya hanya untuk memegang m4ngsanya daripada cuba melepaskan diri. Selain itu, kaki daripada fosil ini juga menunjukkan ia lebih sesuai untuk tujuan mengorek lubang di tanah dan bukannya berenang di kawasan berair.

Oleh itu, para saintis percaya bahawa sejarah asal-usul ular tersebut berasal dari daratan dan bukan daripada moyang leluhur mana-mana hidupan marin. Sebelum ini, beberapa fosil ular berkaki belakang turut dilaporkan pernah ditemui dan bukti itu kini dipamerkan kepada awam di muzium sejarah semula jadi di London.

Ketika Allah memerintahkan kepada Adam dan Hawa untuk tinggal di surga dan melarang keduanya memakan buah khuldi, ibl!s memiliki kesempatan untuk mengg0da Adam dan Hawa, namun, ketika akan memasuki surga, ibl!s dihalangi oleh malaikat.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Islam Terkenal dan Cover News 24.com Untuk Berita2 Islam Terkini

Dengan tipu musl!hatnya, ibl!s kemudian mendatangi seekor ul4r, yang waktu itu ia adalah hewan yang mempunyai empat kaki seperti unta, dan ia adalah hewan yang paling bagus bentuknya. Setelah berbasa-basi, ibl!s lalu masuk ke mulut ular dan ular itu pun masuk ke surga sehingga ibl!s lolos dari pengawasan malaikat.(Tafsir At-Thabari)

video:

Sumber : exposurejournal

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*