ᴋɪꜱᴀʜ ꜱᴇᴊᴀʀᴀʜ ᴘᴇᴍʙɪɴᴀᴀɴ ᴋᴀᴀʙᴀʜ


ᴋɪꜱᴀʜ ꜱᴇᴊᴀʀᴀʜ ᴘᴇᴍʙɪɴᴀᴀɴ ᴋᴀᴀʙᴀʜ

 

Allah سبحانه وتعالى mewahyukan kepada Nabi Ibrahim untuk membina Ka’bah namun baginda tidak tahu di manakah lokasi yang dikehendaki oleh Allah itu.

Kemudian, Nabi Ibrahim melihat satu awan yang ada di langit biru dan tahulah Nabi Ibrahim bahawa di situlah tempat yang akan didirikan Ka’bah. Maka, bermulalah pembinaan Ka’bah yang mana batu-batunya diambil daripada gunung. Nabi Isma’il turut bekerjasama dalam proses pembinaan Ka’bah ini.

Apabila binaan Ka’bah telah tinggi, Nabi Ibrahim memijak bumi untuk menyiapkan penyusunan batu pada bahagian atas Ka’bah hingga terbentuk tapak kaki baginda yang mulia di atas tanah dan dinamakan sebagai Maqam Ibrahim.

Ketika telah selesai pembinaan Ka’bah, Nabi Ibrahim memerintahkan kepada Nabi Isma’il untuk mencari batu untuk meletakkannya pada penjuru Ka’bah. Semasa Nabi Isma’il mencari batu yang diperintahkan oleh Nabi Ibrahim, baginda terserempak dengan malaikat yang membawa batu dari syurga.

Batu itu berwarna putih dan dibawa oleh Nabi Isma’il kemudian diletakkan pada penjuru Ka’bah. Namun, batu itu berubah kepada warna hitam kerana dosa anak-anak Adam dan dari situlah batu tersebut dinamakan sebagai Hajarul Aswad yang bermaksud “Batu berwarna hitam.”

Setelah itu, Nabi Ibrahim berdoa kepada Allah:
رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا ۗ اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ. رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَآ اُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَۖ وَاَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَا ۚ اِنَّكَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيْمُ.

“Wahai Tuhan kami, terimalah dari kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

Wahai Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang berserah diri kepada-Mu, dari keturunan kami umat yang berserah diri kepada-Mu, tunjukkanlah kepada kami cara-cara melakukan manasik haji, dan terimalah taubat kami.

Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang
(Surah Al-Baqarah ayat 127-128)

Tiba-tiba Nabi Ibrahim terdengar satu suara gemuruh dari arah yang jauh, suara itu mengucapkan lafaz Talbiah:

لبيك اللهم لبيك، لبيك لا شريك لك بيك، ان الحمد والنعمة، لك والملك لا شريك لك.

Suara itu ialah rooh-rooh yang bakal menunaikan Haji atau Umrah di Makkah pada suatu hari nanti.

Wallahu a’lam.

kredit : Shuq Faqat al-Fansuri

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*