Kemaatian Yang Dicembuurui, Pelajar Malaysia Men1nggal Dun1a Sehari Selepas Tiba Di Mesir. SubhanAllah..

Kemaatian Yang Dicembuurui, Pelajar Malaysia Men1nggal Dun1a Sehari Selepas Tiba Di Mesir. SubhanAllah..

Kisah seorang pelajar Malaysia yang dilaporkan men1ngg4I dunia sehari selepas tiba di Mesir kerana ses4k naf4s setelah sampai ke mesir amat m3nyentuh hat1 saya.

Difahamkan, arwah meluangkan masa selama enam bulan bersama keluarga di kampung halaman sebelum ber4ngkat menyambung pengajiannya.

Menerusi Facebook, seorang individu berkongsi dengan lebih lanjut mengenai peribadi arw4h. Tidak hairanlah mengapa pemerg1annya dimuliakan di pagi Jumaat dan dikebumikan di sekitar maq4m auliya’.

Terpanggil untuk menulis. Kem4tian kali ini sungguh istimewa bagi semua, bagai di ibaratkan sepasang ibu bapa melepaskan anak pergi mengh4dap syurga. Itulah yang terpapar daripada kisahnya begitu halus Allah atur. Indah tak terkata. Terkejvt ada, hingga kata-kata terakh1r adalah macam tak percaya.

Apabila baru sehari kembali berp1jak langkah untuk meneruskan bak1 pengajiannya di Mesir. Dia disahkan men1ngg4l dun1a. Selepas meng4du sedikit ses4k naf4s.

Mungkin itulah aj4lnya. Namun bagi ibu bapa sudah pasti merelakan perpisahan itu di ibaratkan melep4skan anak mereka untuk ke syurga. Syurga ilmu. Syurga muj4hadah.

Setelah hampir 6 bulan bersama cuti di Malaysia. Rindu sudah pasti sedikit terub4t setelah 2 tahun tidak balik ke Malaysia. Melep4skan anaknya di airport baru ini mungkin amat menguj4kan. Gembira sudah pastinya. Anak nak sambung pengajiannya. Nak jadi alimah.

Tapi itulah janji Allah saat aj4l sudah tiba. Allah menjempvtnya dengan sangat teliti. Ibarat menyambut kedatangan jas4d arw4h dengan sangat baik. Disemad1kan di bumi Para Ambi’ak. Malah paling istimewa arw4h dikembum1kan di sekitar maq4m para auliyak. Masyaallah.

Amalan arw4h sangat lu4r biasa

Apa yang dilihat, amalan arw4h sangat lu4r b1asa. Amalan sunatnya dia jaga rap1. Apatah lagi amalan wajib sudah semestinya lebih lagi. Melalui pengalaman kami bermusaf1r ke Kelantan selepas berkuarantin di Hotel Ibis KL.

Sepanjang perjalanan itu saya diberi kesempatan berada di seat sebaris dengan arw4h. Dia duduk ‘double seat’, saya seat single di tengah dik0songkan untuk sos1al distanc1ng. Apa yang dilihat amalannya sungguh men4kjubkan.

1) Melazimi Ratib Al-Haddad.
2) Suka berqasidah sepanjang perjalanan.
3) Tasbih sentiasa ditangan.

Paling terkejvt apabila tahu dari status cerita kawan kawannya, arw4h merupakan seorang yang sangat suka LAZIMI TAHAJJUD. Jar4ng miss.

4) Suka berdamp1ng dengan al-Quran.
5) Solat awal waktu berjemaah di Surau Wisma.

men1ngg4l dunia pada pagi jumaat

Maka tidak dinafikan pemerg1annya ada satu rahmat kepada keluarganya. Mendapat sinar gembira anaknya dimasukkan ke syurga. Itulah yang disebutkan oleh Rasulullah.

Siapa yang hidup di atas sesuatu kebaikan, m4t1nya di atas kebaikan yang dia suka lakukan. Cukuplah kem4tian itu pengajaran kepada kita. Sesiapa yang keluar dalam menuntut ilmu maka dia berada dalam jalan Allah sehingga dia pulang. Sesiapa yang menyukai sesuatu dia akan dibangkitkan dengan kesukaannya.

Wajib(sunat muaakad) ke atas kamu berqiamullail. Sesungguhnya Qiamullail itu jej4k langkah 0rang soIeh sebelum kamu. Kata ulamak, siapa yang suka berkhidmat untuk agama dan apa yang kita suka itulah kita akan m4ti.

Kita akan m4ti dimana kita suka berulang alik. Kalau berulang alik ke masjid di tengah-tengah tu kita akan m4ti. Kalau ke tempat mengaji begitulah juga. Begitulah kisah Sahabat Nabi SAW, Saidaina Umar m4ti dibvnuh ketika s0lat.

Saidina Othman, m4ti ketika membaca Al-Quran. Kerana amalan yang paling mereka suka buat itulah membentuk kem4tian yang mereka uk1r.

Bukti kem4tiannya dicembvru1 ramai, men1nggal di pagi Jumaat.. Dikebum1kan di sekitar maq4m auliyak yang mana tidak pernah lagi pelajar Malaysia di kebvmikan di situ. Men1nggal semasa berkelana sedang bermusaf1r mencari ilmu di bumi Ambi’ak.

Itulah janji Allah saat aj4l sudah tiba…Kisah cara Allah menjempvt Arwh sangat teliti dan teratur.Disem4dikan di bumi Para Ambi’ak.Di mak4mkan di sekitar Mak4m Auliya setelah terub4t rindu di tanah air, pemerg1an seorang pelajar malaysia ke mesir perg1 buat selama-lamanya.Sama-samalah kita sedekahkan Al-fatihah buat Arwh.

Sumber:oh bulan

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

https://www.facebook.com/resepidapur1/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/islamterkenal84/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/ustaz.kata.official/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/Panduan-Hidup-171725263436723

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*