[ᴠɪᴅᴇᴏ] ᴋᴀᴘᴀʟ ʟᴀᴜᴛ ɪɴɪ ᴄᴜʙᴀ ᴍᴇɴʏᴇʙᴇʀᴀɴɢɪ ʟᴀᴜᴛ ꜱᴇɢɪᴛɪɢᴀ ʙᴇʀᴍᴜᴅᴀ, ɴᴀᴍᴜɴ ᴀᴘᴀ ʏᴀɴɢ ᴅɪʀᴀᴋᴀᴍᴋᴀɴ ᴅɪ ᴋᴀᴡᴀꜱᴀɴ ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ  ᴀᴍᴀᴛ ɴɢ3ʀɪ ᴅᴀɴ ᴍᴇɴ4ᴋᴜᴛᴋᴀɴ.


[ᴠɪᴅᴇᴏ] ᴋᴀᴘᴀʟ ʟᴀᴜᴛ ɪɴɪ ᴄᴜʙᴀ ᴍᴇɴʏᴇʙᴇʀᴀɴɢɪ ʟᴀᴜᴛ ꜱᴇɢɪᴛɪɢᴀ ʙᴇʀᴍᴜᴅᴀ, ɴᴀᴍᴜɴ ᴀᴘᴀ ʏᴀɴɢ ᴅɪʀᴀᴋᴀᴍᴋᴀɴ ᴅɪ ᴋᴀᴡᴀꜱᴀɴ ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ  ᴀᴍᴀᴛ ɴɢ3ʀɪ ᴅᴀɴ ᴍᴇɴ4ᴋᴜᴛᴋᴀɴ.

 

Segitiga Bermuda adalah wilayah khayalan yang menghubungkan tiga titik, iaitu Florida, Puerto Rico dan pulau Bermuda. Secara keseluruhan, kawasan ini mempunyai luas 4 juta kilometer persegi. Kawasan ini berkait rapat dengan kehilangan kapal dan pesawat yang penuh misteri.

Salah satunya adalah skuadron dari lima pesawat Tentera Laut AS yang hilang tanpa jejak pada tahun 1945. Jumlah kes kehilangan pesawat dan kapal di Segitiga Bermuda telah menyebabkan banyak spekulasi.

Fenomena ini dibincangkan menggunakan teori popular, fiksyen ilmiah, untuk dikaitkan dengan peristiwa ghaib.

Namun, menurut Jaringan Keselamatan Penerbangan dan Pengawal Pantai AS (USCG), fenomena kapal dan pesawat yang hilang dapat dikaitkan dengan ribut atau keadaan kenderaan yang tidak selamat.

Di laman web USCG, sering ada pertanyaan “Apakah Segitiga Bermuda benar-benar ada?”. Menanggapi hal ini, mereka menjawab, “Sekiranya hilangnya pesawat dan kapal selama bertahun-tahun, tidak ada alasan lain selain penyebab fizikal.”

Dengan kata lain, proses di lautan yang berlaku secara normal dan kesalahan manusia adalah kemungkinan penyebab fenomena ini.

Seperti dikutip dari Live Science, Selasa (22/3/2016), berikut adalah beberapa kemungkinan yang menyebabkan kehilangan kapal dan pesawat di Segitiga Bermuda.

tonton video penuh di bawah sekali lagi

Teori Kehilangan Pesawat Tentera Laut AS Menurut Perkhidmatan Lautan Nasional, 70 peratus permukaan Bumi terdiri dari lautan, dengan kedalaman rata-rata 3,700 meter hingga kedalaman 11,000 meter.

Lautan berisi sekitar 1.338 kilometer kubik air, jadi tidak menghairankan kapal dan kapal terbang dapat hilang dan tidak meninggalkan jejak. Pada tahun 1964 seorang wartawan, Vincent Gaddis, menjuluki laut di lepas pantai tenggara Atlantik AS sebagai ‘Segitiga Bermuda’.

Gaddis memberikan judul kepada sebuah artikel mengenai kehilangan misteri pesawat Tentera Laut AS, Penerbangan 19, pada tahun 1945. Satu lagi pesawat Tentera Laut AS dengan kru 13 yang dimaksudkan untuk mencari Penerbangan 19 juga hilang.

Ini dilaporkan oleh veteran Angkatan Laut AS Howard L. Rosenberg, yang menulis mengenai Segitiga Bermuda dalam sebuah artikel untuk Komando Sejarah dan Warisan Angkatan Laut (NHHC). Dia mengatakan Penerbangan 19 mungkin tersasar dan akhirnya kehilangan bahan bakar.

Sekiranya terhempas, pesawat itu akan rusak dan tenggelam, dan air laut terlalu sejuk sehingga kru tidak dapat bertahan. Pesawat penyelamat yang dikerahkan untuk mencari burung besi itu adalah PBM, yang dijuluki sebagai ‘tangki gas terbang’ kerana jenisnya yang mudah terbakar. Rosenberg mengatakan kemungkinan besar mereka mengalami kemalangan yang membakar pesawat.

“Kawasan Segitiga (Bermuda) adalah salah satu tempat yang paling sering dilalui di dunia. Semakin besar jumlah kapal dan pesawat yang melintas, semakin besar kemungkinan sesuatu terjadi, “tulis Rosenberg.

VIDEO:

Sumber: Apaceritaprss

 

KHAS UNTUK PEMBACA BERTUAH

Shope tengah buat sale sekarang

klik disini — promosi shope terlajak murah

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, LIKE Dan SHARE YA Semoga Bermanfaaat Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi Dunia Islam, sosial, Mistik kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

Mohon Jasa Baik Tuan, Puan Support Dan Subscribe Chanel YouTube: NAKIR FF GAMING

TELEGRAM INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

GROUP WHATSAAP INFO BANTUAN, KERJA KOSONG DAN ISU SEMASA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*