Kenapa Da-jjal Juga Menggunakan Gelaran Al-Masih?

Kenapa Da-jjal Juga Menggunakan Gelaran Al-Masih?

 

Sebelum dunia berada di ambang kemusnahan, iaitu berlakunya hari Kiamat dan munculnya hari pembalasan, manusia akan diuji dengan ujian yang paling dasyat, iaitu kemunculan Dajjal.

Dajjal yang muncul akan membawa fitnah yang paling besar kerana sifatnya sebagai pendusta dengan menyembunyikan kebenaran dan membuat tipu daya terhadap manusia.

Disebabkan dasyatnya fitnah Dajjal ini, banyak hadis dan penceritaan yang menyebut agar golongan muslim dapat menjaga diri sendiri daripada terkena fitnah ini. Antaranya ialah dengan mengamalkan 10 ayat awal dan akhir surah Al-Kahfi serta membaca doa yang diajarkan Baginda SAW.

“Ya Allah, sesungguhnya Aku berlindung kepadaMu daripada azab ku-bur, daripada azab neraka jahanam, daripada fitnah kehidupan dan setelah mati serta daripada kejahatan fitnah al-masih al-dajjal.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 588)

Walau bagaimanapun, wujud persoalan mengenai Al-Masih Al-Dajjal, iaitu mengapa panggilannya adalah sama dengan al-masih Isa.

Bagi umat Islam, Isa merupakan nabi yang ke-24 dan membawa ajaran Islam kepada kaumnya ketika itu manakala Dajjal pula merupakan seorang pembawa fitnah pada akhir zaman.

Makna Al-Masih

Al-Masih sebenarnya membawa maksud mengusap. Ia berasal daripada perkataan Arab. Terdapat dua orang yang diberi gelaran Al-Masih, iaitu Dajjal dan Nabi Isa.

Untuk permaknaan ini, para ulama membahaskan kerana sifat kedua mereka yang akan membawa ajaran dan jalan masing-masing agar pengikut mereka yakin dengannya dan mereka berdua juga akan bertemu di akhir zaman untuk mengakhiri peperangan yang berlaku pada masa itu.

Malah, bagi pendapat jumhur ulama yang lain termasuk apa yang diperkatakan oleh Mufti Wilayah, iaitu Al-Masih pada Nabi Isa membawa maksud orang yang membawa kebaikan dan kebenaran manakala pada Dajjal ialah orang yang membawa kebatilan dan kejahatan.

1. Al-Masih Isa

Nabi Isa digelar al-Masih kerana beliau banyak mengembara. Dalam erti kata lain, beliau telah banyak ‘mengusap’ permukaan bumi dan tidak menetap di suatu tempat sahaja.

Beliau juga diceritakan boleh menyembuhkan orang sakit dengan usapan tangannya.

“Nabi Isa AS disebut Al-Masih kerana Baginda mengusap dengan tangannya pada orang yang sakit, orang yang bu-ta sejak lahir, orang yang menderita sakit kusta, kemudian mereka sembuh dengan izin Allah SWT.” (Lisan Al-‘Arab, 2:593)

2. Al-Masih Dajjal

Menurut beberapa perbahasan ulama yang diceritakan melalui kitab-kitab bahawa, Dajjal dikatakan akan datang dari seluruh pelusuk bumi dan berpindah-randah dengan sangat cepat.

Dia juga boleh mengembara dengan mengunjungi mana-mana sahaja daerah yang diingini kecuali Mekah dan Madinah.

Al-Masih ini akan muncul pada akhir zaman dengan tugas masing-masing dan bagi umat Islam, wajib ke atasnya percaya dan beriman bahawa hari tersebut akan muncul untuk mengalahkan kebatilan.

“Sesungguhnya Al-Masih Isa akan membunuh Al-Masih Dajjal” (Al-Misbah Al-Munir, 2:572)

Wallahu a’alam.

Sumber: apaceritapress

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur, Islam Terkenal, Nasihat & Tazkirah Dan Panduan Hidup Untuk cerita-cerita terkini

https://www.facebook.com/resepidapur1/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/islamterkenal84/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/ustaz.kata.official/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/Panduan-Hidup-171725263436723

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*