Batu Di Bulan Mampu Bekal Oksigen kepada Manusia Selama 100,000 Tahun

Batu Di Bulan Mampu Bekal Oksigen kepada Manusia Selama 100,000 Tahun

 

WASHINGTON – Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) percaya bahawa batuan di permukaan Bulan berpotensi menyimpan bekalan oksigen yang mencukupi untuk menampung populasi sedia ada 8 bilion penduduk Bumi bagi tempoh 100,000 tahun akan datang, lapor akhbar Daily Star semalam.

Meskipun batuan itu dikatakan mempunyai simpanan oksigen, tiada satu pun daripadanya berada dalam bentuk gas yang boleh digunakan untuk bernafas.

Sebaliknya, ia terperangkap di dalam lapisan batuan dan habuk halus yang meliputi permukaan Bulan digelar regolith.

Namun, NASA percaya bahawa sekiranya oksigen dapat diekstrak daripada regolith, terdapat peluang bahawa Bulan berpotensi menampung kehidupan manusia.

Kajian dijalankan NASA mendapati bahawa permukaan Bulan mempunyai banyak oksigen yang terperangkap dalam bentuk oksida silika, aluminium, besi serta magnesium, manakala regolith terdiri daripada 45 peratus kandungan oksigen.

Disebabkan itu, NASA menjangkakan bahawa Bulan dapat menyalurkan gas oksigen kepada hidupan di Bumi untuk 100,000 tahun akan datang sekiranya oksigen tersebut dapat diekstrak.

Buat masa ini, NASA sedang mengumpul batuan tersebut menerusi misi Artemis NASA dan ia digunakan dalam kajian lanjut sehingga organisasi itu menemui cara untuk mengekstraknya dengan berkesan. – Agensi

Sumber: Kosmo Online

Apa pendapat anda? Sudah Baca, Jangan Lupa Memberi Komen, Like Dan Share Ya. Terima kasih!

Resepi Dapur menyajikan informasi sosial kemasyarakatan dan kebangsaan terkini. Video disini hanyalah sebagai referensi berbagai riset dan pengumpulan data seperti foto dan video dari berbagai sumber yang dikemaskini dalam bentuk entertainment. Kebenaran hanya milik Allah SWT.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِينَ

“Kebenaran itu adalah dari Tuhanmu, sebab itu jangan sekali-kali kamu termasuk orang-orang yang ragu” (QS. al-Baqarah: 147)

Rasulullah ﷺ bersabda :”Barang siapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya,maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.” (HR. Al-Bukhari)

PERHATIAN: Resepi Dapur tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen Negatif yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen Negatif anda disini.

Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Jangan Lupa Untuk Follow dan Like Page Kami Di Resepi Dapur Dan Islam Terkenal Untuk cerita-cerita terkini

https://www.facebook.com/resepidapur1/?ref=pages_you_manage

https://www.facebook.com/islamterkenal84/?ref=pages_you_manage

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*